Célegyenesben a szatmári gyalogoshíd építése: helyére került a 400 tonnás acélszerkezet

Rendkívül látványos művelet során került helyére szombaton Szatmárnémeti most épülő gyalogos- és kerékpáros hídjának a 400 tonnás acélszerkezete.

Kíváncsiskodók és fotósok hada lepte el szombaton a Szamos folyó töltését Szatmárnémetiben, miután kiderült, ekkor kerül sor a napok óta várt műveletre, mely mind a műszaki érdeklődésűek, mind pedig a várostörténet iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan esemény volt. Nem minden nap láthat olyat az ember, hogy a helyére kerül egy híd acélszerkezete, ráadásul a megyeközpont első gyalogos- és kerékpáros hídjáról volt szó.

Fotók forrása: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

A művelet elvégzése napokon át tolódott, bár a hatalmas, a kivitelező által bérelt daru a helyszínen volt, az időjárás, pontosabban széljárás nem engedte, hogy akcióba lépjen, bár több próbálkozás is volt. Ezeket aztán sorra lefújták, hiszen a kicsit erősebb szél már nagy galibát okozhatott volna, amikor a levegőbe emelkedik a 400 tonnás szerkezet. Végül szombat délután ért véget a művelet, amikor milliméterre pontosan a hídlábakra került a földön összeállított hatalmas fémszerkezet.

Az acélszerkezetet egyébként a Szamos árterén építették meg, párhuzamosan a folyóval, ezt emelték most a helyére.

A hídépítés persze még messze van a végétől, mint a helyszínen tartózkodó Kereskényi Gábor polgármestertől megtudtuk, az időjárás függvényében a hídépítők dolgoznak, amíg tudnak, még az idei év végéig el szeretnék végezni a munka nagyját, majd a január végi határidőig az utolsó simításokon is túlesni.

A gyalogos- és kerékpáros híd építésének egyik apropója a Szamos bal partján megnyitott pláza volt, az új hídon keresztül a szatmáriak az új városközpontból akár gyalogosan vagy kerékpárral is átkelhettek a Szatmárnémetit átszelő folyón a bevásárlóközpontig – no meg az ott található lakótelepekig. A híd készítésének a terveit is a pláza állta. De nem csak kereskedelmi szempontból előnyös a híd, a most használható közlekedési hidak közül csak az egyiken lehet kerékpárral járni. Az új építmény viszont csak gyalogosoknak és kerékpárosoknak szól, és kapcsolódni fog a város kerékpárút-hálózatába is.   

Az építkezés idén vette kezdetét, miután a Román Vízügyi Hatóság hosszú hónapokon át gondolkodott, hogy megadja-e az ártérhasználati engedélyt.

Maga a híd 214 méter hosszú lesz, amiből 131 méter halad majd a folyó felett. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal beruházásának értéke 22,7 millió lej, ezt az összeget EU-s alapokból teremtették elő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?