Karácsonyra már használható lesz Szatmárnémeti új Szamos-hídja

Bár sokan úgy gondolták, hogy az elszállt építőanyag-árak, az ukrán acélgyártás kvázi leállítása jelentősen hátráltatni fogja az új szatmárnémeti Szamos-híd építését, a munkálatok jó ütemben haladnak és már az év vége előtt használhatóvá válhat az átkelő.

Nagyon jó ütemben halad Szatmárnémeti utóbbi negyven évének legnagyobb beruházása, a harmadik Szamos-híd építése. Nemrég nemzetközi szaktekintélynek számító szakemberek érkeztek Szatmárnémetibe, hogy előkészítsék a Strand utcáról induló híd acélhuzaljainak beszerelési munkálatait. A látványos, ugyanakkor nagy precizitást igénylő feladatot csak rendkívüli kevés, erre képzett szakember végezheti el, a németországi DYWIDAG szakemberei pedig világelsők ezen a szakterületen, és komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek.Fotó: Czinzel László

A hidat tartó acélsodronyok súlya 216 tonna, összesen 56 alkotóelemből állnak, amelyek körülbelül 12 000 tonna terhet fognak tartani. Megkezdődött a híd szigetelő aszfaltrétegének felvitele is a futófelületre. Összesen három réteg aszfalt kerül a hídra, most az első réteget fektették le.

Mint kiderült, a híd akár november 30-áig elkészülhet, utána egy két hetes, de igen komplex tesztelési fázis következik, tehát ideális esetben karácsonyra átadhatják a közlekedésnek a négy sávos autóforgalomra, valamint gyalogos és kerékpáros közlekedésre is felkészített hidat. Az építkezés összértéke közel 170 millió lej, melynek oroszlánrészét a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium biztosította.

És míg a szakemberek az építkezéssel foglalkoznak, addig a hídnyitás mellett a szatmáriakat az tartja izgalomban, hogy mi lesz az új Szamos-átkelő neve. Szatmárnémeti meglévő két hídja közül az egyik Nicolae Golescu egykori román politikus, kormányfő nevét, a másik Decebal dák vezér nevét viseli.

“Tisztelettel kérem a szatmáriakat, adjanak ötleteket, küldjenek javaslatokat a híd nevére vonatkozóan. A munkálatok nagyon szépen haladnak, és nagyon örülök, hogy nemzetközileg elismert szakemberek segítenek a híd acélsodronyainak elhelyezésében. A németországi cég világelső az acélsodronyos felfüggesztésű hidak szerelésében, Németországban, Indiában, az Amerikai Egyesült Államokban is dolgoztak. A szatmáriak már nagyon várják ennek a hídnak a megnyitását, amely nem csak a közlekedésen dog segíteni, hanem a város egyik jelképévé válhat” - mondta el a Maszol.ro-nak Kereskényi Gábor polgármester. “Az acélsodronyos felfüggesztés mint műszaki megoldás ritkaságszámba megy Romániában, a szatmárival együtt talán négy van az országban, méretei alapján pedig ez lesz a második legnagyobb. Az elmúlt hónapokban építészetet tanuló egyetemisták egy csoportja is felkereste az építkezést, mint egyfajta kuriózumot” - fűzi hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?