Szatmárnémeti: felkészültek arra, hogy segítsenek a téli időszakban bajba kerülőknek

Sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal vezetősége a következő időszak eseményeiről. Az energiaválság és az elszabadult infláció következtében kialakult gazdasági válság nemcsak az önkormányzat tevékenységét befolyásolja, ezért a civil szervezetekkel közösen a polgármesteri hivatal felkészült arra, hogy azonnal segíteni tudjon a téli időszakban bajba kerülőknek. Ugyanakkor nem maradnak el a hagyományos rendezvények sem, és az uniós finanszírozású projekt megvalósítása is a tervezett ütemben halad.

November első hetében elkezdődik egy újabb rendkívül fontos, és nagy volumenű beruházás: a régi központ korszerűsítése. Az európai uniós forrásokból finanszírozott, 23 millió lej összértékű felújítás több szakaszban zajlik majd: a munkálatok 2022. novemberének első hetében a park területén kezdődnek, ez idő alatt nem várható forgalomkorlátozás a központban, csak 2023. márciusától.

Harminc százalékkal több zöldfelületet alakítanak majd ki, modern, energiatakarékos módszerek beiktatásával az elavult elektromos hálózat cseréjére is sor kerül, valamint új arculatot kapnak a szökőkútak és a sétányok is.

A helyreállítást követően a Régi főtér egy lakosságbarát övezetté alakul, ahol sétányok, teraszok, zöldövezetek és kerékpárutak állnak a kikapcsolódni szándékozó polgárok rendelkezésére.

A polgármesteri hivatal felkészült az energiaválságra

Amennyiben nem történik változás, a fenntarthatási költségek akár 300 százalékkal is emelkedhetnek a következő időszakban, ez azonban nem veszélyezteti a szatmárnémeti tanintézmények működését, rendelkezésre állnak a szükséges alapok. Ugyanakkor Kereskényi Gábor polgármester arról is beszámolt, hogy az intézményvezetők és a polgármesteri hivatal szakemberei folyamatosan egyeztetnek arról, miként lehet csökkenteni a költségeket.

Az elszabadult energiaárak miatt a hivatal a közvilágítást érintő megszorító intézkedések bevezetéséről is döntött. Ennek értelmében a LED-technológiás lámpák 23 és 1 óra között 70 százalékos, 1 és 6 óra között pedig 50 százalékos kapacitással üzemelnek. Ugyanakkor a rendszer későbbi be- és kikapcsolása miatt 50 perccel kevesebbet üzemel, aminek köszönhetően 15 százalékkal csökken az áramfogyasztás.

Az ivóvízárak tervezett emelése kapcsán az APASERV RT. vezetői, Leitner János igazgató és Gabriel Leş aligazgató elmondták, az utóbbi hónapokban 600 százalékkal emelkedtek az áram- és 500 százalékkal a gázellátás költségei, miközben az üzemanyagárak is szinte megduplázódtak, ezért vált elkerülhetetlenné az áremelés.

A tervezett beruházásokkal kapcsolatban kifejtették, a közeljövőben európai uniós finanszírozásból 15 millió euró értékű fejlesztéseket visznek véghez Szatmárnémetiben, és hamarosan sor kerül az Anghel Saligny Program és az Országos Helyreállítási Alap keretén belül elnyert pályázatok kivitelezésére is.

Megmarad az ünnepi várás varázsa

Csökkenti a díszkivilágítás költségeit az önkormányzat, az ünnepvárás varázsa azonban megmarad, de az idei évben csak az Újközpontban és három lakónegyedben kapcsolódnak fel az ünnepi fények. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az elmúlt 4 évben 500 ezer és 900 ezer lej közötti összeget költött az ünnepi díszkivilágításra. A fenti összegek hasonlóak a 2012–2016-os időszakban elköltöttekhez, azonban a szolgáltatás minősége jelentősen javult a 2018–2022-es periódusban, amit a szatmáriak jelentős része is jelzett és észrevett. Ugyanakkor semmilyen alapja nincs azoknak az álhíreknek, amely szerint a Polgármesteri Hivatal 6 millió lejt költ csak a díszkivilágításra.

A 2019-es vásár | Fotó: Czinzel László

A vásár november 28-án nyitja meg kapuit, és ezen a napon kapcsolják fel az ünnepi fényeket is.

Online platform a rászorulók megsegítésére

Az előttünk álló nehéz téli hónapokra való tekintettel az állami intézmények, a civil szervezetek és az állampolgárok közötti együttműködést megkönnyítő és egyszerűsítő platformot hozott létre a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A www.impreunasm.ro célja a szociális szolgáltatások minőségének javítása, a rászorulóknak segíteni szándékozók tevékenységének az összehangolása, valamint az információk központosítása. Az összehangolt tevékenység a koronavírus-járvány miatti megszorítások alatt és az ukrajnai háborús konfliktus kirobbanásakor is rendkívül hasznosnak bizonyult.

(Nyitókép: Pixabay)

gy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?