Elállhat a De’Longhi a szatmári beruházástól

Nem sok értelme van növelni a termelési kapacitást, amikor globális szinten csökkenőben van a kereslet.

21 millió euróért vásárolt egy 50 ezer négyzetméteres, használaton kívüli ipari létesítményekkel beépített telket Szatmárnémetiben a De’Longhi. Az olasz vállalat 100 millió lejes beruházással a harmadik romániai üzemét tervezte kialakítani az új telephelyen, azonban lehet, hogy a projektből semmi sem lesz, legalábbis egyelőre, írja a Ziarul Financiar.A cég nemeszsuki üzeme | Fotó: Agerpres

Ennek az egyik oka, hogy a De’Longhi 40 millió lejes állami támogatást igényelt, amit első körben nem kapott meg. Ugyancsak a tervezett beruházás ellen dolgozik az aktuális gazdasági környezet.

Az év első kilenc hónapjában a háztartási kisgépeket gyártó cég bevételei globálisan 1 százalékkal csökkentek 2021 azonos időszakához képest. 2022 nagyon jól indult, az ukrajnai orosz invázió azonban gyökeresen megváltoztatta a piacon érvényesülő tendenciákat. A harmadik negyedévben az eladások már közel 5 százalékkal csökkentek, s a közeljövő kilátásai sem reménykeltőek. “Megerősítjük, hogy az idei évre 5-9 százalékkal csökkenő bevételre számítunk” – nyilatkozta a közelmúltban Fabio De’Longhi, a vállalat vezérigazgatója.

Ilyen körülmények között nem tűnik indokoltnak a termelési kapacitás növelése. “Az új gazdasági környezet lényegesen különbözik a 2022 elejitől. Az elkövetkező időszakban elemezni fogjuk a lehetőségeket a beruházás finanszírozását illetően, s a legrövidebb időn belül dönteni fogunk” – nyilatkozta Carmen Petcu, a De’Longhi romániai leányvállalatának a vezérigazgatója.

Hónapokkal korábban Petcu még azt mondta, hogy a szatmárnémeti üzemben, ahol De’Longhi márkájú automata kávéfőzőket fognak gyártani, 2023-ban megindul a termelés. A világ egyik vezető kavéfőző gyártójának számító olasz vállalat 2012 óta van jelen a hazai piacon. A cégnek jelenleg két üzeme van az országban, a Kolozs megyei Nemeszsukon és a Bihar megyei Madarászon. A De’Longhi tavalyi árbevétele 2,3 milliárd lej volt. A Romániában gyártott termékek zöme kivitelre kerül, aminek köszönhetően a vállalat 2021-ben az ország 28. legnagyobb exportőre volt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?