Botrány Szatmárnémetiben: nem mondhattak magyar imát a forradalom magyar hőseiért

A december 22-én Szatmárnémetiben tartott forradalmi megemlékezésen bár jelen voltak a református, római katolikus és görögkatolikus egyházak képviselői, kihagyták őket a programból.

Az 1989-es rendszerváltó forradalom évfordulóján, a Szatmárnémeti új központjában, az Antikommunista Ellenállás Emlékművénél tartott ünnepi főhajtás szomorú szájízzel hagyta a szatmári magyar közösséget. A Szatmár Megyei Prefektúra és a román hadsereg szatmárnémeti alakulata által közösen szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezésen ugyanis a szervezők az ortodox ceremónia és ima után egyszerűen a következő programpontra ugrottak.Az antikommunista ellenállás emlékműve | A szerző felvétele

Ami azt jelenti, hogy hosszú évek hagyományát követően nem szólhatott magyar nyelven ima a forradalmi eseményekben életüket vesztett fiatalokért, a forradalom szatmári hőseiért. Pedig a szatmári hősök anyanyelve nem csak a román volt. Hősi halált halt Ciul Ioan Marinel, Zimbru Grigore és Sălăjan Raluca mellett Király Mihály, Sófalvi György, Szabó Antal és Gergely Csaba is.

Ráadásul az ortodox egyház képviselői mellett idén is ott voltak a résztvevők között a református, római katolikus és görögkatolikus egyházak képviselői.

A Szatmár megyei politikusok Facebook-bejegyzések sorában hívták fel a figyelmet a szomorú és egyben dühítő esetre.

„A szeretet és megbocsátás jegyében készülve a karácsonyi ünnepekre, az 1989-es forradalomra emlékező esemény szervezői elutasították az áldozatok lelki üdvéért szánt görög és római katolikus, valamint református imákat, annak ellenére, hogy a hősi halottak között ilyen felekezetűek is vannak” – írta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

„1989 decemberében Temesváron egy református lelkész volt az, aki hangosan kiállt a kommunista diktatúra elnyomásaival szemben. Hangja az egész országhoz elért és elhozta a változást. Ma Szatmárnémetiben közösségünk lelkészei nem kaphatnak szót, nem szólhatnak anyanyelvükön a szabadságért életüket adó forradalmárokról a nekik szentelt megemlékezésen. Ilyenkor azt érezzük, hogy hősi haláluk hiábavaló volt, és a 89 előtti eszmék még ma is felütik fejüket” – olvasható Pataki Csaba megyei tanácselnök oldalán.Fejet hajtanak az RMDSZ képviselői | A szerző felvétele

„December 22-én az 1989-es forradalom emléknapján a hősök előtt kell tisztelegnünk, akik áldozatukkal hozzájárultak, hogy ma szabadon élhessünk. Mindenki, aki itt, Szatmárnémetiben, Szatmár megyében él. Románok, magyarok, svábok, romák. Mindenki. Ezért is tartom felháborítónak, és végtelenül szomorúnak, hogy az idei megemlékezésen nem hangoztatott el magyar nyelven egy ima az áldozatokért” – fakadt ki a Facebookon Magyar Lóránd parlamenti képviselő.

A közösségi médiában tett megnyilvánulások mellett Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselők és Turos Lóránd szenátor hivatalos levélben tette szóvá a szomorú incidenst a szocialista-párti Radu Roca prefektusnak. Magyarázatot kérnek a rendezvény szervezőjétől, hogy bár meg voltak hívva a megemlékezésre, miért nem kaphattak szót, a fentebb említett felekezetek képviselői, miért nem szólhatott egy Miatyánk a forradalom szatmári hőseiért, akik közül négyen a hétből magyarok voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?