Bizalmat kapott a parlamenttől a Ciolacu-kormány 

Nagy többséggel 290 igen szavazattal, a szükséges 233 helyett – kapott bizalmat Marcel Ciolacu kormánya csütörtökön a parlament két házának együttes ülésén. Ahogyan azt korábban ígérték, az RMDSZ képviselői és szenátorai jelen voltak, de nem voksoltak.     

Értékünk a család és a hagyományok, Hiszek Istenben és Romániában” – jelentette ki egyebek mellett beszédében Ciolacu. A kijelölt miniszterelnök ismét a gazdasági patriotizmus fontosságára helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a hangsúly a termelésen, a munkahelyek növelésén, a reformokok, illetve modernizáción lesz. A szociáldemokrata pártelnök kormánya céljaként említette az infláció és a spekulációs törekvések letörését, fizetés-, valamint nyugdíjemelés, a különleges nyugdíjak felszámolását. A nemzeti jövőkép azt jelenti, hogy nem szabad elfelejteni az embereket, akiket szolgálsz” – fogalmazott Marcel Ciolacu. 

Megszavazták a Ciolacu-kormányt Fotó: Agerpres

A miniszterelnök-jelölt kijelentette: leendő kormányfőként minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy egyetlen román állampolgár se aggódjon a jövő, az árak, vagy szerettei egészsége és oktatása miatt. Ciolacu azt mondta, Európa idillikus időszaka” véget ért, jelenleg kemény küzdelem folyik az európai társadalom alapját képező értékek védelmében; ráadásul a háború által sújtott gazdaságok és az áremelkedések nagyon rossz hatással vannak a lakosságra, nő a társadalmi feszültség. A Szociáldemokrata Párt DNS-ében azonban nincs benne a menekülés” – jelentette ki a pártelnök, aki szerint kormányprogramja és kabinetje a felsorolt nehézségek mindegyikével képes lesz megküzdeni. Elszántam magam, hogy egyenesen szembenézek a problémákkal. Nem fogok meghátrálni” – idézte az Agerpres Ciolacut.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök parlamenti beszédében egyebek mellett elmondta: néhány nappal ezelőtt még azt hitte, Romániában számít a betartott szó, a megállapodás, de kiderült, hogy nem így van. „Egy hiteles, kiegyensúlyozott  partner előre megfontolt kivégzését zajosan és rosszul valósították meg. A másik megalázásával, a megállapodások semmibe vételével nem lehet építeni. A düh idővel elmúlik, de marad a rossz szájíz” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Arra hívta fel Ciolacu figyelmét, hogy vigyázzon a nemzeti liberálisokkal, mert ha felébrednek, faképnél hagyják. Az utóbbi napok tárgyalásaival  kapcsolatban ugyanakkor az RMDSZ-elnök egy beszélgetését is felidézte Ciolacuval. Amikor a szociáldemokrata elnököt arról kérdezte, miért kellene az RMDSZ lemondjon azokról a minisztériumokról, amelyekben jól teljesített, Ciolacu röviden azt válaszolta: ilyen a politika.

Kelemen Hunor figyelmeztette Ciolacut a liberálisokkal kapcsolatban Forrás: Kelemen Hunor Facebook oldala

Dühösek vagyunk, hogyan is ne lennénk, amikor azt tapasztaljuk, hogy a szakmaiság, a komolyság, a kiszámíthatóság, az átláthatóság, a felelősséggel végzett munka a döntéshozatalban nem számít! Ezért nem szavazhatunk erre a kormányra. De nem szavazunk a kormány ellen sem, mert nem vagyunk képmutatók. Vannak olyanok a kormányban, akikkel évek óta együtt dolgozunk, és a személyes kapcsolatok nem szűnnek meg egyesek kapzsisága, mások stratégiai hibái miatt” – zárta beszédét az RMDSZ vezetője. 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még a szavazás előtt az RFI rádiónak nyilatkozva azt mondta, az általa vezetett párt 2024-ig nem nyújt parlamenti támogatást a kormánynak. Mint mondta, lehetnek olyan kormányzati lépések, amelyekről ezelőtt két-három héttel döntöttek, így azokat megszavazzák. Kelemen Hunort arról is kérdezték, mit szól a Cotroceni-palotában történt incidenshez, amikor Klaus Iohannis nem fogott kezet az RMDSZ képviselőivel. „Esterházy Pétert, egy néhány évvel ezelőtt elhunyt kortárs írót idézek: Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá” – válaszolta a politikus. 

Az ülés előtt az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)  képviselői egy kartonból készült, rulettkerék formájú katasztrófakereket" mutattak be, amelyet a képviselőház előcsarnokában helyeztek el. Cristian Seidler, az USR képviselőházi frakciójának alelnöke a PSD-PNL katasztrófakerekét” bemutatva kijelentette, a szimbolikus rulettkereket bárhogy is forgatják, a PSD és a PNL mindig győz, a román nép pedig mindig veszít, és ezt az emberek már több mint másfél éve tapasztalják saját bőrükön. Magyarázata szerint a katasztrófakerék szimbolizálja többek között a 'megbundázott szerződéseket', a politikusok családtagjainak tömeges alkalmazását a minisztériumoknál, a különnyugdíjakat, az élelmiszerek több mint 30 százalékkal való drágulását a katasztrófakormány” hatalomra kerülése óta.

Az új kormány összetétele:

 • Marcel Ciolacu - miniszterelnök;
 • Marian Neacşu ( PSD) - miniszterelnök-helyettes;
 • Cătălin Predoiu (PNL) – miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter;
 • Luminiţa Odobescu (PNL) - külügyminiszter;
 • Angel Tîlvâr (PSD) – honvédelmi miniszter;
 • Alina Gorghiu (PNL) – igazságügy miniszter;
 • Sorin Grindeanu (PSD)- szállítási miniszter;
 • Marcel Boloş (PNL) - pénzügyminiszter;
 • Adrian Câciu (PSD) – európai alapok minisztere;
 • Florin Barbu (PSD) – mezőgazdasági miniszter;
 • Radu Oprea (PSD) – gazdasági, vállalkozási és turisztikai miniszter;
 • Sebastian Burduja (PNL) – energiaügyi miniszter;
 • Mircea Fechet (PNL) – környezetvédelmi miniszter;
 • Adrian Veştea (PNL) – fejlesztési miniszter;
 • Ivan Bogdan-Gruia (PSD) – kutatási és digitalizációs miniszter;
 • Marius Budăi (PSD) – munkaügyi miniszter;
 • Alexandru Rafila (PSD) – egészségügyi miniszter;
 • Ligia Deca (PNL) – oktatási miniszter;
 • Gabriela Firea (PSD) – családügyi miniszter;
 • Raluca Turcan (PNL) – művelődési miniszter.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?