Ciolacu-portré: horgászat Dragneával, kölcsön Omar Hayssamtól

Marcel Ciolacu lesz Románia új miniszterelnöke. Milyen politikusi, szakmai múlt áll a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke mögött? Ki valójában Marcel Ciolacu? Rövid portré a kormányfő-jelöltről.    

Marcel Ciolacut 2020 augusztusában válaszották meg a PSD vezetőjévé, 2021 novemberében pedig a legtöbb szavazatot kapta a képviselőház elnöki pozíciójájáért zajló szavazáson. 56 éves, 1967.11.28-án született, nős, egy gyermeke van.

Ciolacu az adevarul.ro összefoglalója szerint politikai pályafutását 1996-ban kezdte, amikor a buzăui PSD ifjúsági szervezetének alelnökévé választották. Ezt a pozíciót 2000-ig töltötte be. Az azt követő tíz évben a szociáldemokraták buzăui városi szervezetének alelnökeként, majd a  Buzău megyei PSD-szervezet alelnöki posztját tölti be. 2005-ben egy hónapig a megye ideiglenes prefektusi posztját töltötte be. 2010 és 2015 között a buzăui PSD önkormányzati szervezetének elnöke. 2015-től a szociáldemokraták országos tanácsának tagja. 2019 novemberétől 2020 augusztusáig Marcel Ciolacu töltötte be a PSD ideiglenes elnöki posztját, ezt követően választják meg pártelnöknek. 2005-ben kezdte pályafutását, amikor egy hónapig Buzau megye ideiglenes prefektusi posztját töltötte be. Marcel Ciolacu 2004 és 2005 között az S.C. Alcom cég jogi tanácsadója, aztán az Urbis Serv vállalat ügyvezető igazgatója volt. 

Marcel Ciolacu múltja nem makulátlan Fotó: Agerpres

Igazi politikai karrierje 2008-2012 között kezdődik, amikor Buzău alpolgármesterévé választják. Később két parlamenti képviselői mandátumot szerez ugyancsak buzăui jelöltként (2012 és 2020 között). 2017 júniusa és 2018 januárja között a Mihai Tudose vezett kormány miniszterelnök-helyettese. Ciolacu 1995-ben szerzett diplomát a Bukaresti Ökológiai Egyetem jogi karán. 2003-2004 között egy menedzsment és helyi pénzügy tanfolyamot is elvégzett ugyanazon az egyetemen. A Bukaresti Nemzetvédelmi Főiskolán is tanult. 

Románia jelenlegi kinevezett miniszterelnöke Liviu Dragnea egyik közeli barátja volt, akivel például horgászni is járt. A Tudose-kormány idején az akkori sajtóértesülések szerint azért nevezték ki miniszterelnök-helyettesnek, hogy számoljon be Dragneának a kormány belső mozgásairól, csakhogy Ciolacu átállt Tudose oldalára. Állítólag ő vezette azt a párton belüli csapatot, amely lemondásra kellett volna kényszerítse Viorica Dăncilă kormányfőt, miután gyengén szerepelt az elnökválasztáson. Kisebb botrányba keveredett Ciolacu, miután 2015-ben olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken a politikus Omar Hayssam üzletember társaságában látható egy vadászpartin. A sajtó akkoriban arról írt, hogy Ciolacu a szír vállalkozó adósainak listáján szerepelt. Omar Hayssamot 23 év börtönbüntetésre ítélték, miután - egyéb bűncselekmények mellett - szerepe volt három román újságíró iraki elrablásában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?