Ciolacu: a leendő kormány célja, hogy több és jobban fizetett munkahelyet teremtsen

A leendő kormány célja, hogy több és jobban fizetett munkahelyet teremtsen, hogy a mandátum végére minden munkavállaló „legalább havi 500 eurót keressen, és a nettó átlagbér elérje az 1000 eurót” – jelentette ki kedd este Marcel Ciolacu kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt.

Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsának ülése után számolt be a kormányprogramba foglalt legfőbb célkitűzésekről.

Elmondta többek között, hogy fokozatosan csökkenteni fogják a munka megadóztatását, különösen az alacsony és közepes jövedelműek esetében, mivel jelenleg az Európai Unióban Romániában van az egyik legmagasabb adószint az alacsony fizetésekre. Emellett a romániai alkalmazottak egyharmadának 3000 lejes bruttó fizetése van, ami nettó 1900 lejt jelent havonta. A kormány meg fogja emelni a minimálbért.

Fotók: Agerpres

„Mindenkinek, aki dolgozik, tisztességes életszínvonalat kell biztosítani. A kormány mandátuma végén minden munkavállalónak legalább havi 500 eurót kell keresnie, és az átlagos nettó bérnek el kell érnie az 1000 eurót” – mondta Ciolacu.

Az alacsony és közepes jövedelmű személyeket továbbra is támogatni fogja a kormány, hatályban maradnak az élelmiszer-utalványok, az energiaszámlák kifizetésére nyújtott támogatás.

Megismételte, hogy a jövendőbeli kormány közpolitikáinak középpontjában az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások állnak majd.

„Az oktatás terén elkötelezettek vagyunk a bérek gyorsított emelése mellett az új egységes bértörvény révén. És világosan leszögezem: meg fogjuk tenni” – nyomatékosította Ciolacu.

Rámutatott, hogy az iskolai lemorzsolódás csökkentése és az oktatási esélyegyenlőség biztosítása érdekében egy sor, a költségvetésből és az európai alapokból finanszírozott megoldást javasol. Ezek között van a rászoruló gyermekek számára a napi egy meleg étkezés, iskolai szállítás biztosítása, ruházatra, tanszerekre nyújtandó utalványok.

Az egészségügyet hozzáférhetőbbé kell tenni minden állampolgár számára, mert Romániában még mindig nagy problémát jelent a minőségi egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés. Ezért szeretnék korszerűsíteni és felszerelni a kisvárosok és a falvak háziorvosi rendelőit, illetve több tucat járóbeteg-rendelőt is, főként a hátrányos helyzetű vidékeken – mondta még a miniszterelnök-jelölt.

A szenátus és a képviselőház együttes plénuma csütörtökön szavaz a Ciolacu-kormány beiktatásáról

A parlament összevont házbizottságának döntése szerint a szenátus és a képviselőház együttes plénuma csütörtökön 12 órától szavaz a Ciolacu-kabinet beiktatásáról.

Az összevont házbizottság ugyanakkor úgy döntött, hogy a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban szerdán 10 órától zajlik.

Miután Nicolae Ciucă kedden lemondott kormányfői tisztségéből, Klaus Iohannis államelnök Marcel Ciolacu PSD-elnököt bízta meg a kormányalakítással.

Ciolacu: ha a PNL valamilyen okból kilépne a kormánykoalícióból, én lemondok kormányfői tisztségemből

Marcel Ciolacu kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt kedd este kijelentette, abban az esetben, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a mandátum lejárta előtt kilép a kormányból, ő le fog mondani kormányfői tisztségéből.

A kedd esti sajtótájékoztatón, amelyen többek között ismertette a kormányprogramot és a szociáldemokrata miniszterjelöltek listáját, az újságírók megkérdezték tőle, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) számít-e arra, hogy a PNL idő előtt, még a 2024-es parlamenti választások előtt kilép a Ciolacu vezette kormányból.

„Nem hiszem, hogy a jelenlegi körülmények között Nicolae Ciucă liberális pártelnök megfontolandónak tarthatja ezt az opciót. Rendkívül nagy hiba lenne nem csupán Románia, hanem a PNL számára is. De az biztos, hogy ha a PNL valamilyen okból kifolyólag kilépne a kormányból, Marcel Ciolacu visszaadja mandátumát Románia elnökének. És a romániaiak szavazatát kérjük ismét, nincs más megoldás. Természetesen létrejöhet egy másik többség, a parlamentben több párt van, de Marcel Ciolacu be fogja nyújtani lemondását” – válaszolta Ciolacu.

A kormányfőjelölt ugyanakkor elutasította azt a felvetést, hogy az RMDSZ „kitaszítása” a kormányból előre megfontolt szándékkal történt.

„Ez kizárt, és ezt Kelemen Hunor úr (az RMDSZ elnöke - szerk. megj.) is tudja” – szögezte le.

Hozzátette, hogy mind ő, mind Nicolae Ciucă liberális elnök „minden erőfeszítést megtett” az RMDSZ kormánykoalícióban való maradása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?