Bicikliút kerítéssel – Miért kell védőkorlát a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén?

Sepsiszentgyörgyön az Olt folyó gátján épül a hét kilométer hosszú, egybefüggő, éjszaka kivilágított bicikliút, ám ez nem nyerte el mindenki tetszését. Többen a töltésen létesített bicikliút menti védőkerítés miatt bírálják az önkormányzatot. Válaszul a városháza leszögezte: azért van szükség védőkorlátra, mert ezt kéri a törvény.

A városháza közleményében rámutat, hogy az országutak és a kerékpárutak építése sajnos ugyanazon törvény alapján történik, amely előírja, hogy ha egy út két oldalán lejtő van, oda kötelező a biztonsági korlátok felszerelése. Sepsiszentgyörgyön a gáton vezető kerékpárút mindkét oldalán huszonkét fokos lejtő van, ezért kötelező oda védőkorlátot szerelni a teljes, hét kilométeres szakaszon.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleménye szerint az új kerékpárút teljes szélessége több mint két méter, a galvanizált fémkorlátokat mindkét oldalon 40-40 centiméterre helyezték el a szegélykövektől. A kerékpárút egy autósávnyi széles, ahol elfér egymás mellett két kerékpározó.

Hozzáteszik azt is, hogy számos gyalogátkelőt is kialakítanak, ahol átjárhatnak azok, akik sétálni, sportolni, kutyát sétáltatni szeretnének az Olt mentén. Mérföldkőnek számít a sepsiszentgyörgyi infrastruktúra fejlesztésben az Olt folyó töltésén kialakított Kilyén és Árkos pataka közti 7 kilométeres éjszaka megvilágított, összefüggő bicikliút. Ahol eddig ösvények voltak, feljárókat és átkelőhelyeket alakítanak ki, így gyalog át lehet jutni egyik oldalról a másikra.

Az új utat csak a kerékpárosok használhatják, motorbiciklivel, lovasszekérrel vagy négykerekű motorral nem lehet majd ráhajtani. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a jövőben három irányba tervezi bővíteni a kerékpárutat: a kilyéni hídig, a Sylvester Lajos utca, illetve az Energia utca irányába is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?