Beiskolázás szórványban: Arad megyében aggasztó az elemisták csökkenő létszáma

A következő tanévben országszerte kevesebb diák kezdi meg a középiskolát, mivel a mostani nyolcadik osztályosoké volt az első évfolyam, amely az iskolát az előkészítő avagy a nulladik és nem az első osztályban kezdte el. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a február elején összeállított és a minisztériumnak elküldött beiskolázási adatok alapján mindez hogyan érinti a szórványban élő magyar nyelven tanuló diákokat, és az őket oktató tanintézményeket. Arad megyében az induló kilencedik osztályok száma nem csökkent, de mindegyeikben kénytelenek voltak csökkenteni a beiskolázható diáklétszámot.

A múlt évihez képest több mint 700 diákkal kevesebben fejezik be idén a nyolcadik osztályt Arad megyében, és ez meglátszik a középiskolai beiskolázási adatokon, amelyeket a tanfelügyelőség február elején küldött az oktatási minisztériumnak: több mint tíz tanintézményben kevesebb lesz a kilencedik osztályok száma ősszel.

Arad megye egyetlen magyar középiskolájában, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban, ha kevesebb diákkal is, de beindulhatnak a tervezett kilencedikes osztályok – a magyar okatatásszervezőket inkább az alsóbb tagozatokon lévő kevés diák száma aggasztja: elképzelhető, hogy nyolc iskolában, illetve a magyar tagozaton több évfolyamot is össze kell majd vonni egy osztályba. Pellegrini Miklós Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint a Csiky Gergely Főgimnáziumban a szakmunkésképző osztályokban, illetve a líceum egyik tizenegyedikes osztályában lesznek kevesebben a középiskolában előírt 15 főnél.

Arad megyében csak a Csiky Gergely Főgimnáziumban elérhető a magyar nyelvű középiskolai oktatás | Fotó: Facebook

Az elemiseknél a minimális 12-t sem éri el az Aurel Vlaicu Általános Iskola leendő második, hetedik és nyolcadik osztálya, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskolában ugyanilyen helyzetben van egy második, egy ötödik és egy hetedik osztály (8-9 gyermek van csak).

A simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskolában a hetedik és nyolcadik osztály is csak 8 diákkal indul, valamint a nagyzeréndi Tabajdi Károly Általános Iskola ötödik osztályát kellene 8 tanulóval elindítani (ezeken kívül a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolában, az ágyai Olosz Lajos Általános Iskolában és a Majláthfalvi Általános Iskolában van szomorú kilátás összevont osztályokra). Pellegrini Miklós szerint a minisztérium engedélyt adhat arra, hogy a minimális létszám alatti osztályok is megmaradjanak önállónak – erre volt már példa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A szaktárca március-április folyamán hagyja jóvá a beiskolázási terveket, akkor dőlhet el az is, hogy megmaradnak-e az önálló osztályok. Mi reméljük, hogy igen, mert a tanfelügyelőség javasolta ezt” – mondta.  Egyébként nemcsak a magyar oktatásban, hanem általában véve a román iskolákban is nagyon kevés kilencedikes diák lesz ősszel – hívta fel a figyelmet a helyettes főtanfelügyelő.

„Hétszázvalahánnyal lesz kevesebb végzős nyolcadikos idén, mint volt tavaly, ezért az induló kilencedikes osztályok száma is kevesebb. Megyeszerte tizenegy iskola érintett, és elképzelhető, hogy emiatt egyes tanároknak csökken az óraszámuk, de szeretnénk elkerülni, hogy bárki is hátrányt szenvedjen emiatt” – mondta.

Megkerestük Spier Tündét, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatóját is, aki szerint mindez rányomja a bélyegét a magyar nyelvű kilencedikes osztályokra is.

„Ugyanazokat az osztályokat szeretnénk indítani, mint tavaly, vagyis három elméleti és egy szakiskolai osztályt, és mivel egyedüli olyan iskola vagyunk Arad megyében, amelyben a diákok középiskolai szinten magyarul tanulhatnak, reméljük, hogy ha összlétszámban kevesebb tanuló is lesz, de az osztályok megmaradnak” – mondta az igazgató hozzátéve, hogy a felmérések szerint jövőre „helyreáll a létszám”.

(Címlapkép: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?