Az államfő szerint a parlamentnek a Velencei Bizottság ajánlásaival kell elfogadnia az új igazságügyi törvényeket

A parlamentnek a Velencei Bizottság korábbi ajánlásainak figyelembevételével kell elfogadnia az új igazságügyi törvényeket, a testület decemberre várható új állásfoglalása vélhetően nem fog különbözni a korábbiaktól – nyilatkozta Klaus Iohannis pénteken Prágában.

Az államfőt többek között arról faggatták az újságírók az Európai Tanács informális ülése előtt, hogy szerinte miként kellene eljárnia a parlamentnek az igazságügyi törvényeket módosító tervezetekkel, tekintve, hogy a Velencei Bizottság véleményezése csak decemberre várható, az uniós igazságügyi biztos pedig azt javasolta, hogy addig ne szavazzon a parlament a törvénycsomagról.

Fotó: Agerpres

Iohannis rámutatott, több ízben is kikérték már a Velencei Bizottság véleményét az igazságügyi törvényekről, így már vannak ajánlások, jómaga pedig „kifejezetten kérte” a kormánytól és a parlamenttől, hogy tartsa szem előtt ezeket. „Nem hinném, hogy az újabb véleményezés eltérne az eddigiektől (...) Ha a parlament ezek figyelembevételével dolgozik, nem lesznek problémák” – vélekedett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?