banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az Euroins tulajdonosai szerint „elkobozták” a biztosító vagyonát a cég elleni csődeljárással

„Ellenséges felvásárlásnak” minősítette pénteken az Eurohold, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) visszavonta a tulajdonukban lévő Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét, és bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon a csődeljárás elindításáról szóló döntést. A kormány közben bejelentette, hogy támogatni fogja az ügyfelek érdekeit védő intézkedéseket.

A bolgár vagyonkezelő társaság közleménye szerint az ASF voltaképpen „elkobozta” a biztosító vagyonát, és katasztrófaközeli állapotba sodorta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) piacát. „A romániaiak felháborító árakat fognak fizetni az RCA-ért, hogy finanszírozni tudják a hatóságok hozzá nem értését és a Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetségének szisztematikus rablását” – írta a cégcsoport.

Az Eurohold szerint az ASF „a biztosítási piac manipulálásának előre megfontolt szándékával” hozta meg a döntését a „stabil pénzügyi helyzetű” Euroins működési engedélyének visszavonásáról. Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt két hónapban egy tekintélyes bank, az EBRD is az Euroins részvényesévé vált, és ezzel egyidejűleg tőkeemelést is jóváhagytak, ám mindez nem szerepel a hatóság határozatának alapjául szolgáló elemzésben.

A bolgár cégcsoport közölte, hogy megtámadja a bíróságon a csődeljárás elindításáról szóló döntést, amelyet önkényesnek és felelőtlennek tart. Többek között arra hivatkoznak, hogy az ASF határozata nem vette figyelembe az Euroins Románia viszontbiztosítási szerződését a csoport viszontbiztosítójával, az EIG Re-vel, és nem vette figyelembe magának a viszontbiztosítónak a pénzügyi helyzetét. Emellett szerintük a román hatóság az uniós szabályokat megszegve figyelmen kívül hagyta a bolgár pénzügyfelügyeleti hatóság (FSC) álláspontját, amelyik az EIG Re biztosító fő felügyeleti szerve.

A közlemény szerint az Eurohold vezetősége korábban többször figyelmeztetett arra, hogy „szervezett támadás” indult az Euroins Románia ellen, és az ASF alkalmazottainak támogatásával kísérletek történtek a biztosítótársaság vagyonának ellenséges felvásárlására. „Sajnos (...) ez a forgatókönyv beigazolódott” – állapította meg a bolgár cégcsoport.

Az ASF pénteken bejelentette, hogy visszavonja az Euroins Románia működési engedélyét a cég fizetésképtelenségére utaló jelek miatt. Az intézmény közleménye szerint az Euroins ellen csődeljárás indul, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Feladata irányítani a cég üzleti tevékenységét és meghozni a vagyona megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. A biztosítótársaság jelenlegi vezetőségét felfüggesztik, az FGA mandátuma pedig a felszámolóbiztos kinevezéséig tart.

Cărbunaru: a kormány támogatja az ügyfelek érdekeit védő intézkedéseket

A kormány támogatni fog minden olyan intézkedést, amely a gépjármű-felelősségbiztosítási piac fejleményei által érintett biztosítottak érdekeit védi – közölte pénteken Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Cărbunaru rámutatott: a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) az illetékes intézményként általa elvégzett vizsgálat nyomán elküldi megoldási javaslatait a pénzügyminisztériumnak, amely a kormány elé terjeszti majd ezeket.

Az Euroins-biztosítások 90 napig érvényesek maradnak

Az Euroins Romániánál megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások a törvény értelmében a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak – tájékoztatott pénteken a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).

Az UNSAR közleményében leszögezte, tudomásul vette, hogy a Pénzügyi Felügyelet (ASF) megvonta az Euroins Románia működési engedélyét, kéri a bíróságtól a csőd megállapítását, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezi ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Nyomatékosították, az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Közleményükben az UNSAR képviselői rámutattak, bíznak benne, hogy az illetékes állami hatóságok a jelenlegi fejleményekhez vezető okok azonosítása mellett megtalálják majd a módját annak, hogy a jövőben elejét vegyék az ilyen helyzeteknek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítások terén az elmúlt időszakban felmerült problémák más típusú biztosításokra nem jellemzők.

„A biztosítási ágazat sokkal több szegmenst ölel fel, mint például az élet-, az egészség-, a vagyon- vagy a lakásbiztosítás, és a román gazdaság fontos pillérét képezi. Összességében a biztosítási ágazat a problémák ellenére az évek során kiállt ügyfelei mellett, naponta mintegy 3,7 millió eurónyi kártérítést fizet ki és közel 16 millió kötvényt kezel” – fogalmaztak a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?