Csődhelyzetet vizionál a biztosítási piacon a PSD elnöke

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) piacán bekövetkező „lehetséges csődről” beszélt Marcel Ciolacu. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke „határozott fellépést” ígér, és azt, hogy a kormány stabilizálni fogja az árakat.

Marcel Ciolacu szerdán a parlamentben kijelentette, meggyőződése, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) és a kormány határozottan fellép egy estleges csőd bekövetkezésekor, mint ahogy a City Insurance csődje esetében is tették, és hogy van lehetőség az RCA árak stabilizálására, számol be a bukaresti Libertatea hírportál. A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy az ASF befejezte a piacvezető biztosítótársaság, az Euroins, szolvenciaértékelését. Az Euroins tavaly 2,5 millió biztosított kötvénnyel és több mint 500 millió eurós díjbevétellel rendelkezett.

Fotó: ASF Facebook

Marcel Ciolacu-t szerdán a parlamentben egy újságíró arról faggatta, normális-e, hogy 40 százalékkal emelkedtek az RCA referenciaárak. A politikus azt válaszolta: „Tudják jól, hogy bekövetkezhet egy csődbejelentés. Szilárdan hiszem, hogy a kormány beavatkozik, amint már egyszer megtette”. Arra vonatkozóan, hogy ki kell-e hallgatni az ASF vezetőségét, rámutatott, a hatóság alelnöke már egyeztetett találkozót vele, mint ahogy az elnöke a miniszterelnöktől kért időpontot. Vannak arra utaló jelek, hogy bekövetkezhet a csőd, erre már korábban is volt példa, az állam a City Insurence csődje után is beavatkozott, hogy stabilizálja az árakat, ezúttal is ez fog történni, ismételte meg Marcel Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?