Visszavonták az Euroins biztosító működési engedélyét

Visszavonta a pénzügyi felügyelet (ASF) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) terén piacvezető Euroins Romania biztosító társaság működési engedélyét pénteken, és bejelentette: megállapította hogy a társaság fizetésképtelen, ezért csődeljárást kezdeményez ellene.

Az intézmény pénteki közleménye szerint az Euroins ellen csődeljárás indul, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Feladata irányítani a cég üzleti tevékenységét és meghozni a vagyona megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. A biztosítótársaság jelenlegi vezetőségét felfüggesztik, az FGA mandátuma pedig a felszámolóbiztos kinevezéséig tart.

Fotó: Borsi Balázs

Az ASF szerint az Euroins szavatalótőke-szükségletének (SCR) fedezéséhez 2,19 milliárd lejre, a minimális tőkeszükségletének (MCR) fedezésére pedig 1,75 milliárd lejre van szükség. Az engedély visszavonásáról azért döntöttek, mert az biztosítótársaság helyzete nem teszi lehetővé a szanálását – olvasható a közleményben.

A hatóság emlékeztetett arra, hogy a 2020 februárja és 2023 januárja között tartott összesen 17 ellenőrzés során 26 szankciót szabtak ki 16 millió lej értékben az Euroins biztosítótársaságra.

Az Astra (2015), Carpatica (2016), és City Insurance (2021) után az Euroins nyolc év alatt már a negyedik nagy biztosító, amely tönkrement Romániában.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) piacán bekövetkező „lehetséges csődről” beszélt Marcel Ciolacu. A parlamentben kijelentette, meggyőződése, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) és a kormány határozottan fellép egy estleges csőd bekövetkezésekor, mint ahogy a City Insurance csődje esetében is tették. A nyilatkozat kapcsán mindenki a piacvezető Euroins biztosítótársaság várható csődjére tippelt, hiszen az ASF nemrég fejezte be a szolvenciaértékelését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?