A balesetet okozó és a kezdő gépkocsivezetőknek „fáj” leginkább az RCA drágulása

Mindenkit sokkolt, amikor a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) kötvények idei referenciaárát, és ezek minden korosztály, minden gépkocsi kategória esetében 30-40 százalékkal emelkedtek a tavalyhoz képest. Egy biztosítási brókercég Maszol által megszólaltatott képviselője szerint, a balesetmentesen vezető sofőrök esetében az ár a felére csökkenthető.

Újra meglebegtették az ársapkát, botrányt okoz a csőd lehetősége

Daniel Apostol, az ASF szóvivője csütörtökön arról beszélt, a hatóság számításba veszi az RCA árának korlátozását egy meghatározott időre. A kormány az elmúlt évek során több ízben meglebegtette ugyan, hogy ársapkát alkalmaz az RCA-ra, ám a korlátozást éppen a referenciaárak szintjére ígérte, és ezt sem lépte meg. Az RCA körül kirobbant a politikai botrány, a feszültséget leginkább Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnökének szerda esti bejelentése okozza, miszerint csőd várható a piacon, és hogy ez esetben a kormány határozottan lépni fog. A nyilatkozat kapcsán mindenki a piacvezető Euroins biztosítótársaság várható csődjére tippel, hiszen az ASF nemrég fejezte be a szolvenciaértékelését. Florin Cîțu a Nemzeti Liberális Párt szenátora, volt kormányfő, Ciolacu azonnal lemondását követeli a szerinte felelőtlen nyilatkozat miatt. Nicolae Ciucă miniszterelnök magyarázatot vár az ASF elnökétől az Euroins pénzügyi helyzetére vonatkozóan.

Fotó: ASF Facebook

A díjszabást a piac szabályozza, az árak folyamatosan emelkednek

Az RCA árakat a piac szabályozza, a Pénzügyi Felügyelet szerepe csak annyi, hogy közzéteszik a független könyvvizsgáló cég által kiszámolt referenciaárakat, mondta a Maszol megkeresésére Birtalan József, az ASF vezetőtanácsának tagja. Kifejtette, a számításkor az elmúlt öt év adatait veszik figyelembe. A biztosítótársaságok általában a referenciaár körül árazzák be a kötvényeiket, ám vannak plusz-mínusz kilengések. A referenciaárnak van ugyanakkor egy pszichológiai hatása is, éppen azért, mert az esetleges ársapka ezen a szinten korlátozná a díjszabásokat, viszont a gazdasági folyamatokat nem tudja befolyásolni, összegezte Birtalan József.

A referenciaárak semmilyen kötelezettséget nem jelentenek a biztosítótársaságokra nézve, vagy igazodnak ezekhez vagy nem, a tapasztalat szerint a gyengébb biztosítók rukkolnak elő olcsóbb ajánlottakkal, mondta el a Maszol megkeresésére György Vidor, a csíkszeredai Safety Broker biztosítóiroda munkatársa. Kifejtette, féléve monitorozzák az árakat, tapasztalataik szerint folyamatosan emelkedtek a díjszabások, a biztosítótársaságok lassan elérik a most közzétett referenciaárak szintjét. Az alól az egyedüli kivétel az Euroins, amely áron alól kínálja a biztosítást, ám minőségben- a kárrendezés hatékonyságában, a kifizetések ritmusában - messze elmarad a többiektől. Az RCA piac problémája viszont, hogy az ügyfelek az ár alapján választanak, senki nem nézi a biztosítás minőségét, hiszen az a másnak okozott kárt fizeti, nem a sajátját. Olyan esetek is vannak, hogy 15- 20 lejes árkülönbség esetén is inkább az olcsóbbat és a sokkal gyengébb minőségűt vásárolják meg, mutatott rá György Vidor.

Fotó: ASF facebook

A balesetmentes vezetéssel akár felére is csökkenthető az ár

A bonus-malus rendszerrel sokat lehet korrigálni az árakon, mutatott rá György Vidor. A referenciaárak nem tartalmaznak semmilyen kedvezményt, ami a balesetmentes vezetést díjazza, a bónuszpontokkal viszont akár felére is csökkenhet a díjszabás, azoknak a gépkocsivezetőknek, akiknek jó a biztosítási magaviseletük. Évente egy bónuszpontot lehet összegyűjteni, legtöbb nyolcat, az első hat esetében minden pontra 5 százalék a kedvezmény, a hetedik és nyolcadikra már 10 százalék, így lehet elérni a legtöbb 50 százalékos árcsökkenést. A fegyelmezett sofőrök, akik évek alatt nem okoztak balesetet, kevesebbet fognak fizetni, viszont a megemelkedett ár leginkább azoknak fog fájni, akik balesetet okoztak, most először kerül gépkocsi a nevükre, vagy kezdő gépkocsivezetők, nincs biztosítási előzményük. A kezdő, fiatalok sofőrök biztosítási szempontból nagyobb kockázatot jelentenek, mint a tapasztalt, hosszabb ideje vezetők.

Érdemes ezentúl még jobban vigyázni a bónuszpontokra, hiszen ezek meghatározzák az RCA végső árát, hívta fel a figyelmet György Vidor. Hozzátette, arra is van lehetőség, ha valaki egyik országból a másikba költözik, az összegyűjtött pontjait áttranszferáltassa. A bónuszpontokat a kötvény értékesítésekor automatikusan beolvassák, ezeket nem lehet sem elcsalni, sem figyelmen kívül hagyni. Bármilyen csatornát választunk, közvetlenül a biztosítótársaságtól, brókercégtől, vagy online vásárolunk biztosítást ugyanazt a bónuszpontot veszik figyelembe. György Vidor hangsúlyozta, ha közvetlenül a biztosítótársaságtól vásárolunk annak az ajánlatot kapjuk, a brókercégeknél vagy az online biztosítási portálokon több biztosító ajánlata közül választhatjuk ki a legolcsóbbat vagy a legszimpatikusabbat. A brókercégek és az online portálok ajánlatai között nincsenek különbségek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?