Az AUR a kormány azonnali lemondását kéri

A kormány azonnali lemondását követeli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely szerint az országos helyreállítási terv kapcsán jelzett rendellenességek a kabinet alkalmatlanságát bizonyítják.

Az alakulat egy pénteki sajtóközleményben azt írja, az Európai Bizottság (EB) "ismét visszaküldte" az országos helyreállítási tervet, és a kiértékelésben megfogalmazott kifogások "tagadhatatlanul bizonyítják a Florin Cîţu vezette kabinet alkalmatlanságát és álnokságát, ami helyrehozhatatlan hatással lehet a járvány utáni gazdasági és társadalmi fellendülés folyamatára".

Az AUR két társelnöke, George Simion képviselő és Claudiu Târziu szenátor a közlemény szerint levélben jelezte az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy "az átláthatóság és a parlamenttel való együttműködés teljes hiánya", amelyről az országos helyreállítási terv kapcsán tett tanúbizonyságot a kormány, sérti a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Az alakulat úgy véli, a kialakult helyzet ismét azt igazolja, hogy nincs pártok feletti konszenzus a helyreállítási terv kapcsán, ahogyan azt az EB "kifejezetten megkövetelte", és ez annak tudható be, hogy a kormány nem volt hajlandó parlamenti vitára bocsátani a dokumentumot, hogy valamennyi parlamenti párt szavazhasson róla.

Mint írtuk, az Európai Bizottság cáfolta, hogy elutasította volna a román helyreállítási tervet. Az EB szóvivőjének közlése szerint a brüsszeli illetékesek elkezdték a román terv részletes elemzését. Mint a Digi24 kérdésére adott válaszában írta: ez egy hosszabb, „természetes” folyamat, amely során az Európai Bizottság tisztázza a bukaresti döntéshozókkal a dokumentum esetleges hiányosságait. Románia egyébként kérte az elemzési időszak meghosszabbítását, és ezt Brüsszelben jóváhagyták – tette hozzá a szóvivő.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?