Az ANRE előkészíti a terepet a „napfényadó” bevezetésére?

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) megtette az előkészületeket a termelő-fogyasztók (prosumerek) önfogyasztásának megadóztatására, annak ellenére, hogy a kormány ígéretei szerint nem fogják bevezetni a  is nevezett illetéket – állítja a romániai prosumerek szövetsége (APCE), akit az Agerpres idéz.

A szervezet hétfői közleménye szerint jelenleg ahhoz, hogy megkapják az engedélyt az áramhálózatra való csatlakozásra, az ANRE egy külön biztosítéktábla felszerelésére kötelezi a prosumereket. „Ebbe a lezárható biztosítéktáblába kerül majd a fogyasztásmérő. Egyes esetekben már be is szerelték az órát, birtokunkban vannak fényképek ilyen esetekről” – írják az APCE képviselői, akik szerint a prosumerekkel ki is fizettetik ezt a berendezést anélkül, hogy tájékoztatnák őket a rendeltetésükről.

Illusztráció: Pixabay

Közleményében a szervezet kifejtette: nem értik, hogy miért van szükség egy további fogyasztásmérő felszerelésére, ha a kormánynak nincs szándékában bevezetni a „napfényadót”. Szerintük a kormány valójában az adó bevezetésére készül, és az ANRE ehhez készíti elő a terepet.

Az APCE felidézte a kormány és az ANRE illetékeseinek korábbi nyilatkozatát, miszerint a „napfényadó” csak akkor lesz majd alkalmazható 2026-tól, ha a romániai prosumerek beépített kapacitása eléri a teljes romániai beépített kapacitás 8 százalékát. A szervezet szerint indokolatlan ez a szándék. „A beépített teljesítménytől függetlenül nem normális az önfogyasztás megadóztatása ma vagy 2026-ban” – szögezték le a közleményben, amelyben az Európai Bizottságra hivatkozva cáfolták, hogy az önfogyasztás megadóztatása Románia uniós kötelezettségvállalása lenne.

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nem áll szándékában bevezetni a „napfényadót”. Kijelentette, hogy a hazai jogba is átültetett uniós irányelv szerint a tagállamok valóban bevezethetik a prosumerek önfogyasztásának megadóztatását 2026-tól, ha a termelő-fogyasztók beépített kapacitása eléri a teljes beépített kapacitás 8 százalékát. „Messze állunk még a 8 százaléktól, és nem vagyunk 2026-ban” – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy tárgyalt erről az Európai Bizottság Romániába látogató illetékesével, Ditte Juul Jorgensennel, aki megígérte: utánanéz annak, hogy törölheti-e a törvényből Románia ezt az előírást kötelezettségszegési eljárás kockáztatása nélkül. „Ha az választ kapjuk írásban az Európai Bizottságtól, hogy nincs kockázata az eljárásnak, én gond nélkül támogatom az előírás eltörlését” – fejtette ki a miniszter.

Kérdésre válaszolva Burduja kizártnak nevezte, hogy az ANRE saját hatáskörben, egy rendelettel már 2026 előtt bevezesse a „napfényadót”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?