ANRE: korlátozni kell a proszumerek napelemeit

Korlátozni kell a villamosenergia-hálózatra csatlakozott fogyasztó-termelők, azaz a proszumerek által felszerelt napelemek mennyiségét – jelentette ki George Niculescu, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke amikor egy csütörtökön tartott szakkonferencián a túlméretezett napelemrendszerek okozta problémákról beszélt.

Fotó: Pixabay

Leszögezte, hogy miközben továbbra is bátorítja a proszumerek támogatását, annak eredeti célja az energiahatékonyság és a költségcsökkentés volt. Csakhogy sokan kísértésbe esnek; gyakorta tapasztalta, hogy olyan esetekben amikor a rendszerre egy a 5 kW-os fogyasztással rácsatlakozó épület háztetejének a mérete engedi, akkor az emberek hajlamosan 20 kW-nyi napenergia-termelést elérő rendszert kiépíteni. „Emiatt oda jutunk, hogy az utcában a tízedik szomszéd már nem fog tudni rácsatlakozni a rendszerre, vagy ha rá is csatlakozik, akkor probléma lesz az alacsonyfeszültségű áram szolgáltatásával. Emiatt mindenképp korlátozásra van szükség” – figyelmeztetett Niculescu. Az ANRE elnöke hangsúlyozta, hogy nem kell leállítani a támogatást, de azt nem üzleti célra kell használni, hanem – az eredeti elképzelésnek megfelelően energiahatékonyságra.

Bede Sándor, az RMDSZ-es képviselő, az alsóház ipari- és szolgáltatási bizottságának elnöke pár napja nyilatkoztott a Maszolnak arról, hogy a hálózat nem bírja a nagy áramforgalmat, a gyakori ki-be áramlás leterheli és lecsapja a rendszert. Ő is kiemelte, hogy amikor a törvényt megalkották, abból indultak ki, hogy a kedvezményezettek tudják a saját fogyasztásukat kitermelni. Sokan viszont ebben üzletet látnak, hiszen a magánszemélyek egyelőre nem kell illetéket fizessenek erre a tranzakcióra, ezért előfordul nagyobb teljesítményű rendszereket szereltek fel, mint amennyit fogyasztanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?