A védelmi miniszter szerint nem áll fenn a háború veszélye a Moldovai Köztársaságban

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy háború törjön ki a Moldovai Köztársaságban.

Vasile Dîncu védelmi miniszter | Fotó: AgerpresSzerdán a tárcavezető úgy nyilatkozott, mindig aggodalommal tekintenek a Románia szomszédságában kialakuló konfliktusokra, meglátása szerint azonban a moldovai konfliktus nem fog fokozódni. „A Moldovai Köztársaságnak természetesen kezelnie kell a helyzetet, az ország készenlétben áll, felügyeli a helyzetet, de mi nem látunk ebben problémát” – fogalmazott.

Szerinte nem áll fenn a háború veszélye a Moldovai Köztársaságban, amely „katonailag és politikailag is semleges” állam.

Hétfőn Moldova nemzetközileg el nem ismert, oroszbarát, Dnyeszteren túli, szakadár területének központjában, Tiraszpolban kézi páncéltörő gránátvetővel lőtték a belbiztonsági minisztérium épületét, robbantások rongálták meg a térségben sugárzó orosz nyelvű rádió antennáit, illetve támadás érte a szakadárok egyik katonai alakulatát. Maia Sandu elnök a moldovai nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően kijelentette: a térség stabilitásának megingatásában érdekelt, háborúpárti helyi szervezetek provokációjára gyanakszik, a szakadárok szerint azonban ukrán erők akarják a Dnyeszter-melléket belerángatni a konfliktusba.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?