FRISSÍTVE – Külügyminisztérium a Dnyeszteren túli incidensekről: óvatos megközelítésére van szükség

FRISSÍTVE: A román külügyminisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy aggodalommal értesült a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában a közelmúltban történt incidensekről, amelyek körülményei egyelőre tisztázatlanok.

A külügyi tárca közleményében leszögezi, hogy a helyzet „visszafogott és óvatos” megközelítésére van szükség, tisztázni kell a helyzet körülményeit, és kerülni kell az esetleges provokációkat.

„A feszültség mesterséges és indokolatlan növelése nem szolgálja a Dnyeszter két partján élők érdekeit, kiváltképp a régió jelenlegi biztonsági helyzetében” – állapította meg a külügyminisztérium. Az állásfoglalás leszögezi: Románia politikai rendezést támogat a „Dnyeszteren túli probléma” ügyében Moldova szuverenitásának és területi épségének, illetve európai irányultságának tiszteletben tartásával, az ország nemzetközileg elismert határai között.

„Mindezek fényében a külügyminisztérium teljes mértékben támogatja a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu felhívását a nyugalomra és felelősségteljes magatartásra, valamint a kisinyovi hatóságok erőfeszítéseit, hogy felelősségteljesen, átláthatóan és kiegyensúlyozottan kezeljék ezeket a fejleményeket. A feszültség mesterséges, indokolatlan fokozására tett kísérletek nem járulnak hozzá a kiszámítható és stabil légkör fenntartásához, és nem szolgálják a Dnyeszter két oldalán élő emberek érdekeit, különösen a régió jelenlegi biztonsági helyzetében” – olvasható a külügy közleményében.

A szaktárca hozzáteszi, a román külügyminisztérium továbbra is a politikai megoldást támogatja a Dnyeszteren túli helyzet megoldására, a Moldovai Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett, nemzetközileg elismert határain belül és Európa-párti orientációjának sérelme nélkül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A külügy arra reagált, hogy hétfőn Moldova nemzetközileg el nem ismert, oroszbarát, Dnyeszteren túli, szakadár területének központjában, Tiraszpolban kézi páncéltörő gránátvetővel lőtték a belbiztonsági minisztérium épületét, robbantások rongálták meg a térségben sugárzó orosz nyelvű rádió antennáit, illetve támadás érte a szakadárok egyik katonai alakulatát. Maia Sandu elnök a moldovai nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően kijelentette: a térség stabilitásának megingatásában érdekelt, háborúpárti helyi szervezetek provokációjára gyanakszik, a szakadárok szerint azonban ukrán erők akarják a Dnyeszter-melléket belerángatni a konfliktusba.

A román médiát élénken foglalkoztatja a háború közeledésének veszélye, a megszólaltatott elemzők attól tartanak, hogy Oroszország Moldovát is megtámadja az oroszajkú Dnyeszteren-túli lakosság fenyegetettségére és megvédésének szükségességére hivatkozva. A Moszkva által gazdaságilag és katonailag is támogatott Dnyeszter-menti szakadár térségben orosz „békefenntartók” állomásoznak. A román katonai szakértők szerint Oroszországnak az a célja, hogy ezeknek a csapatoknak a segítségével teljesen elvágja Ukrajnát a Fekete-tengertől, illetve visszaszerezze ellenőrzését az immár európai integrációra törekvő volt szovjet tagköztársaság Moldova felett.

Kapcsolódók

Kimaradt?