A természetbarát hulladékgazdálkodást népszerűsítik Tusnádfürdőn

Tematikus rendezvényeket, hulladékbegyűjtő rendszerek kiépítését, iskolai foglalkozásokat is magában foglal az a pályázat, amelynek köszönhetően Tusnádfürdő nagy lépést tehet a környezettudatosság felé.

A Vox Iuventutis Egyesület, az ACCENT GeoÖkológiai Szervezettel és a tusnádfürdői polgármesteri hivatallal partnerségben, 2021. november 1. – 2022. augusztus 31. közötti időszakban valósítja meg a Környezetbarát Állampolgárok című pályázatot – közölte a székelyföldi üdülőváros vezetősége. A projekt az Active Citizens Fund Románia támogatásával valósul meg, Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT Alapok 2014–2021 által – derült ki a közleményből. 

„A projekt célkitűzése, hogy városi szinten, érintve az itt tartozkodó turistákat is,  tudatosabbá válljunk a környezeti kérdések és a klímaváltozás témakörében, illetve, hogy gyakorlati lépéseket tegyünk a tudatosabb hulladékgazdálkodás irányába” – írták a kezdeményezők.

A program keretében Tusnádfürdőn, helyi civil közreműködéssel a lakosság számára első alkalommal helyeznek üzembe használt étolaj begyűjtésére szolgáló rendszert, amely az olaj szállítását, tárolását és újrahasznosítási engedéllyel rendelkező cégnek való átadását biztosítja.

Fotók: Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala

Ugyanakkor szeretnék aktívvá tenni a helyieket a biohulladék szelektív gyűjtésében. Ennek keretében egy hatékony kísérleti rendszer kidolgozásával a biológiailag lebomló szerves hulladékot összegyűjtik és komposztálják, majd visszafordítják a közösség javára mint biomassza. Ehhez megfelelő komposztaprító gépet vásárolnak és kialakítják a helyet a tárolásra. „A háztartásokból, otthonokból és közterületekről származó biohulladékok ledaráljuk és idővel értékes tápanyaggá válnak, így valósulhat meg a biohulladék újra felhasználása” – emelték ki.

Az elkövetkező 10 hónapban különböző előadásokat, műhelyfoglalkozásokat, interaktív nyílt napokat is szerveznek a környezeti kérdések témakörében, megismerkedhetnek az érdeklődők például a különböző komposztálási módszerekkel. A tevékenységek célja, hogy rálátást nyerjenek a résztvevők ezen témák fontosságára, a folyamatokra – emelték ki. A pályázati támogatásból 4 helyi eseményen biológiailag lebomló fogyó eszközöket biztosítanak majd – hangsúlyozták.

Mint kiemelték: a felnövekvő generációkra is gondoltak, így a projekt részeként az iskolán kívüli tevékenységekre is időt fordítanak. „Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek is megértsék, hogy bár sokszor nem szándékosan, mégis figyelmen kívül hagyjuk a környezetünket. A természet is az életünk része és érdemes vele is szépen bánnunk, így szeretnénk őket is segíteni abban, hogyan is lehet ezt megvalósítani. Fontosnak tartjuk, hogy olyan földlakók legyünk, akik szeretik a Földet” – fogalmaznak közleményükben.

Kapcsolódók

Kimaradt?