A német egyesülési modellt követné Románia és Moldova?

A német egyesíülési modell követéséről beszélt Románia és a Moldovai Köztársaság vonatkozásában Titus Corlăţean szociáldemokrata szenátor. Az egykori külügyminiszter szerint fennállhat a veszélye egy Moldova elleni orosz támadásnak. 

Titus Corlăţean az Antena 3 hírtelevízió műsorában arra emlékeztetett, hogy a szakadár moldovai régió, Transznisztria korábban, 1990-1991 után az Orosz Föderáció célkeresztjében volt a 14-ik hadsereggel. Mint mondta, a Moszkvát az Ilașcu-ügyben elítélő Emberi Jogok Európai Bírósága is megállapította, hogy Oroszország felelős a szeparatista háborúért, s az orosz csapatok megszálló erőkként, nem békefenntartó csapatokként tevékenykednek Transznisztriában. 

A volt külügyminiszter felidézte: ebben a kontextusban a transznisztriai szeparatisták korábban egy népszavazást szerveztek, amelyen kinyilvánították a függetlenségüket Moldovától. Hozzátette: a szakadárok értesítették a döntésről az Egyesült Nemzetek Szervezetét is, és kérték az Orosz Föderációt, ismerje el függetlenségüket, Moszkva azonban ezt máig nem tette meg. A politikus ugyanakkor a jelenlegi ukrajnai háború miatt veszélyesnek ítélte meg a helyzetet.   

A fociulták körében népszerű az egyesülés kérdése Fotó: az Uniti sub Tricolor Facebook oldala

Corlăţean szerint amennyiben az oroszok elérik Odesszát, elérik Ukrajna déli részét, közel a Duna torkolatához, és sikerül egy közvetlen folyosó létrehozása Transznisztriáig, akkor nem marad más alternatíva, mint a német modell követése a szövetségesek támogatásával. 

A tiraszpoli ellenzék vezetője, Ghenadie Ciorba egy interjúban azt mondta, a Moldovai Köztársasághoz tartozó, szakadár Transznisztria képviselői február 28-án egy konferencia keretében adhatnak hangot azon vágyuknak, hogy Oroszországhoz szeretnének csatlakozni. A politikus szerinte február 29-én Vlagyimir Putyin elnök bejelentést tesz majd Transznisztriával kapcsolatban. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?