Tanévnyitó a BBTE-n: „A magyar nyelvű felsőoktatás 151 éve jelzi, hogy van élet a Farkas utcában”

„Nem a pulzusunk tart életben bennünket, ez csak jelzi, hogy élünk, és gyakorlatilag egészségügyi állapotunknak is mutatója lehet. A kolozsvári egyetem kurzusa 442 éve, a magyar nyelvű felsőoktatás 151 éve jelzi, hogy élet van a Farkas utcában” – jelentette ki dr. Soós Anna rektorhelyettes a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának hivatalos tanévnyitó ünnepségén hétfőn.

Október 2-án került sor a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának tanévnyitó ünnepségére. A megnyitót az egyetem Farkas utcai főépületének Aula Magna termében tartották. Köszöntőbeszédet mondott dr. Soós Anna rektorhelyettes és László Petra diák-alprefektus, illetve ünnepi előadást tartott dr. Virginás Andrea A történelmi film műfaja és a midcult kulturális kánon: avagy mennyi történelmi tőkére van szükségünk? címmel.

Fotó: Sándor Lóránd

Dr. Soós Anna rektorhelyettes köszöntőbeszédében rámutatott, sokan ülnek a teremben olyanok, akiknek az élete évek, évtizedek óta a tanévnyitók és ballagások lüktetésében zajlik. „Olyan dinamikája van a munkának, mint az emberi pulzus: időnként szaporább, máskor lassabb a ritmusa, de azt jelenti, hogy élünk és működünk” – jelentette ki. Úgy fogalmazott: az elmúlt negyven évben olyan érzés alakult ki benne, mintha az egyetemi élet pulzusa egyre szaporább lenne. A rektorhelyettes szerint egyre inkább érezhető a technika robbanásszerű fejlődése, ennek hatására izgatottabbak, fáradtabbak vagyunk és folyamatos stresszben élünk.

Felhívta a figyelmet arra, a lassúbb életmódhoz való visszatérés az élet természetes ritmusához vezetne vissza bennünket. „A jelenben élni, élvezni a pillanatot, megünnepelni a mérföldköveket és időt adni magunknak arra, hogy az itt és mostban éljünk. Azt hiszem a hétköznapok, tanórák, megbeszélések, gyűlések, rendezvények forgatagában különösen fontos időnként megállni, hogy a pulzusunk kicsit lecsillapodjon és ne a ziháló lélegzetünk hangja legyen az, ami leköti a figyelmünket” – jelentette ki. Rámutatott, immár 151. alkalommal nyitják meg a tanévet a magyar felsőoktatás számára, ezzel nem csak protokolláris kötelezettségeiknek tesznek eleget, hanem lehetőséget adnak arra, hogy számba vegyék a sikereket, megünnepeljék az eredményeket, elgondolkozzanak az esetleges sikertelenségeken, majd újult erővel térjenek vissza az oktatás és a kutatás mindennapjaiba.

Dr. Soós Anna beszédében elmondta, a 2023/2024-es tanévet több mint hatezer diák kezdi meg a BBTE-n. Alapképzésen összesen 11237 hallgató tanul, melyből 1525 magyar nyelven, a 4459 mesterképzéses diákból pedig 539-en tanulnak magyarul. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemen a tehetséggondozás évek óta prioritásnak számít, ezért „már alapképzésen érdemes hallgatóinknak bekapcsolódni az intézetben folyó tudományos munkákba, így megfelelő idejük lesz mesteri és doktori tanulmányaik alatt kibontakoztatni tehetségüket” – tette hozzá.

„Nem a pulzusunk tart életben bennünket, ez csak jelzi, hogy élünk, és gyakorlatilag egészségügyi állapotunknak is mutatója lehet. A kolozsvári egyetem kurzusa 442 éve, a magyar nyelvű felsőoktatás 152 éve jelzi, hogy élet van a Farkas utcában. A mi tevékenységünk az, amely életben tartja a kolozsvári egyetemi életet és munkánk minősége biztosítja annak egészségét és fejlődését. Tegyünk hát az idén is közösen azért, hogy újabb 151, sőt 442 év múlva is dobogjon a kolozsvári magyar felsőoktatás szíve erős és határozott pulzussal” – jelentette ki dr. Soós Anna.

Dr. Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese

László Petra diák-alprefektus is ünnepi beszédet mondott a tanévnyitón, rámutatott az egyetem egy olyan út, amelyen sokan már magabiztosan lépkednek, de vannak olyanok is, akik szorongva, izgatottan indulnak el rajta. „Ezt az utat képesek vagyunk formálni és alakítani, más-más tempóban haladunk rajta, sosem ugyanoda lyukadunk ki, de egyvalami közös: az anyanyelv” – jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kolozsvári magyar felsőoktatás milyen rögös utat járt be az évek alatt, ezért azok, akik részesei ennek az útnak büszkeséggel és felelősséggel éljék meg a lehetőségeket és az anyanyelvükön haladjanak tovább az úton.

A diákvezető arra kérte a diákokat, hogy éljék intenzíven ezt a pár évet, barátkozzanak, szerezzenek kapcsolatokat, tapasztalatokat, és ne a négy fal között a könyveik társaságában éljék végig az egyetemista éveket, ugyanis ők azok, akik a jövőben meghatározzák az elkövetkezendőket. „Ez az egyetem, ez a város, ez a közeg megadja a megfelelő alapot ahhoz, hogy ezt közösen csináljuk, hiszen együtt tehetjük még gazdagabbá az egyetemi életet” – jelentette ki László Petra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?