Kétéves egyetemi képzéseket is indít majd a BBTE

Elképzelhető, hogy már jövőtől kétéves egyetemi képzést biztosítanak a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen – jelentette ki a Maszol megkeresésére Markó Bálint egyetemi tanár, a BBTE rektorhelyettese.

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta, a törvényi keret megvan a kétéves képzések indítására, de még nem teljesen világos, hogy hogy fog kinézni akkreditálási és egyéb szempontokból. „Amíg ezek nem világosak, addig mi sem tudunk lépni, de tervezni tervezzük” – jelentette ki.

Fotó: BBTE

A rektorhelyettes rámutatott, ebben a tanévben még nem indítanak ilyen jellegű képzéseket, hiszen még nincsenek meg a szükséges keretek, de amennyiben a 2023-24-es tanév folyamán kidolgozzák ezeket, akkor lehetséges, hogy már a jövő évtől ilyen képzési módot is választhatnak majd a diákok. Ugyanakkor hozzátette, nagyon optimistának kell lennie ahhoz, hogy ezt kijelentse, de nem tartja elképzelhetetlennek. „Úgy gondolom, hogy két éven belül el tudjuk indítani az első ilyen jellegű képzéseket” – szögezte le.

A kétéves képzések a tipikus megszokott hároméves alapképzésnél egy évvel rövidebbek, az elképzelés szerint – amint a törvényben is szerepel – az egyetemeknek lehetővé kell tenni azt, hogy ha valaki a két év után úgy dönt, tovább folytatja tanulmányait egy hároméves alapképzésen, akkor plusz egy évet hozzá tudjon tenni. „Feltehetően az alapképzéseknek valamiféle rövidebb, kondenzáltabb változata lesz” – jelentette ki Markó Bálint.

A rektorhelyettes elmondta, az ilyen jellegű szakok bár Romániában még nem, de más országokban már léteznek. „Az ilyen típusú képzések elsődlegesen a nagyon gyakorlatias jellegű területeken jelennének meg, például mérnöki területen, vagy olyan képzési formákban, ahol szükség van arra, hogy rövidebb idő alatt lehessen praktikus tudásra szert tenni. Nem annyira kutatásorientált, hanem inkább az alkalmazott területek fele hajlanak ezek a szakok” – magyarázta.

A Maszolnak adott interjúban az új felsőoktatási törvény kapcsán dr. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese elmondta, hogy az az európai tendenciákhoz próbálnak igazodni, és olyan képzési formákat bevezetni, amelyek az ipar által igényelt képzést részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy eddig létezett az alap-, a mesteri képzés és a doktori iskola, de ezek mellé még bevezetnek egy rövidtávú, kétéves alapképzést, amely segíti a fiatalt, hogy egyszerűbben elhelyezkedjen a szakmában. A BBTE rektora kiemelte, ez nem tekinthető posztliceális képzésnek, hiszen a jelentkezéshez érettségi diploma is szükséges.

A képzés végén kapott diploma a felsőoktatási tanulmányok elvégzését bizonyítja majd, ez feljogosítja az illetőt arra, hogy elhelyezkedjen bizonyos munkakörökben. Ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy a munkaerőpiac hogyan reagál majd erre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?