„A lovasterápia csodákat művel”

MOL Gyermekgyógyító Kupa – ezt a sokatmondó elnevezést viseli az a lovasterápia, lovastorna (voltízs) és díjugrató kategóriák alkotta, gyerekek számára meghirdetett regionális verseny, amelyet a hétvégén szervezett a Fehér megyei Lőrincrévén a Lovasterápiás és Szabadidőlovas Egyesület.

A Lovasterápiás és Szabadidőlovas Egyesület 2009-ben elsőként honosította meg Romániában a lovasterápiát, azóta évente 50-70 fejlődésben visszamaradt gyereken segít, eredményeik visszhangja pedig már régen átívelt az ország határain. A környék magyarsága számára büszkeség, hogy soraiból kerültek ki azok a vállalkozók, Balogh Csaba és Csilla, akik ezt a kezdeményezést megvalósították.

A rendszeres foglalkozásokon túlmenően, különféle nyílt napokat, táborokat és egyéb eseményeket szerveznek. Legnagyobb rendezvényük a MOL Kupa, amelyet idén immár hatodik alkalommal szerveztek meg és amelyik minden eddiginél több résztvevőt vonzott a helyszínre.A szombati hivatalos megnyitót megtisztelte jelenlétével Vincze András, Fehér megye RMDSZ-es alprefektusa és a Közösségért Alapítvány részéről András Imre, aki az egyesület megalakulásának körülményeit és fontosságát idézte fel.

Első napon a fogyatékos gyerekek versenyeztek, 15 egyesülettől 50 gyerek nevezett be. A második nap 80 gyerek igyekezett pódiumra állni lovastorna, egyéni lovaglás és díjugratásban. A kategóriáktól, nemektől és korosztálytól függően 11 versenyszám volt, ezért sok díj került kiosztásra

A Balogh házaspár készségesen mesélt a Maszolnak a szervezet megalakulásáról, tevékenységéről. „A lovak iránti szenvedélyem nagyapámtól ered, akinek mindig voltak lovai és én sokat segítkeztem neki. Volt egy telkünk Lőrincrévén, Nagyenyedhez közel, és elhatároztuk, hogy lovakkal fogunk foglalkozni” – kezte a visszaemlékezést Balogh Csaba, akitől megtudtuk, hogy egy fölöttébb költséges hobbiról van szó, hiszen egy megfelelő lovat 8000 euró alatt nem lehet beszerezni, az infrastrukturális beruházásokról nem is beszélve. Nagy szükségük lenne egy sátorra, mert akkor nem csak a nyári szezonban lehetne foglalkozásokat tartani. Nemrég, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően, sikerült megpályázniuk egy nagyobb összeget, amelyből egy lovasutánfutót  vásárolnak Németországból, amely a versenylovak szállításában lesz segítségükre.

Balogh Csillától a lovasterápiás foglalkozásról tudtunk meg részleteket. Először elment Fótra, majd Budapestre, ahol az ottani neves szakemberektől megkapta az elméleti és gyakorlati útmutatást. „Minden gyerek egy kihívás számomra, autista, Down-kóros és hiperaktív gyerekekkel foglalkozom. Egy terápia 30 percet tart, ezalatt a gyerek mintegy 2000 impulzust kap a lótól, ez fizikailag is és pszichésen is jótékony hatású. A lovasterápia kiegészíti a hagyományos, kabinetben végzett terápiát, nem túlzok, amikor azt mondom, hogy csodákat művel, például volt olyan gyerek, aki először a lovon szólalt meg. Jelenleg 50-70 gyermekkel foglalkozunk, 18 év alattiakat fogadunk. Szerte az országból járnak hozzánk, de volt már Ausztriából is páciensünk. Érdekes, hogy mennyire megérzik a lovak a gyerekeket, volt olyan eset, hogy egy csoportból a ló az egyetlen fogyatékos gyerekhez ment oda. Jelenleg nyolc lovunk van, ezek nem átlagos lovak, érzik, amikor a gyerekek nem magabiztosak és próbálnak rajtuk segíteni. Hosszú azon gyerekek sora, akikkel az évek során komoly fejlődést értünk el. Én mindig úgy végzem a tevékenységem, hogy tiszta kell legyen a lelkiismeretem: mindent megtettem az illető gyerek érdekében”- vallotta a Nagyenyeden iskolai logópédusként dolgozó lelkes lovasterapeuta.

Kapcsolódók

Kimaradt?