banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A legfelsőbb bíróság érvénytelenítette Cristi Danileţ bírónak a bírói karból történő kizárásáról szóló döntést

Hatályon kívül helyezte a legfelsőbb bíróság egy öttagú testülete a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) döntését, amellyel kizárták a bírói karból Cristi Danileţ bírót a TikTok-ra feltöltött két videó miatt.

A Kolozs megyei törvényszék bírájának kizárásáról tavaly december 13-án határozott a CSM bírói részlege, de Danileţ megfellebbezte a döntést, és a legfelsőbb bíróság hétfőn neki adott igazat. A jogerős döntés értelmében Danileţet figyelmeztetéssel kell szankcionálni.

Cristi Danileţ | Fotó: Agerpes

A kolozsvári bíró tavaly a Facebookon adta hírül, hogy a bírák és ügyészek fegyelmi vétségeit vizsgáló Igazságügyi Felügyelet javaslatára a CSM kizárta őt a bírói karból, arra hivatkozva, hogy "magatartásával rossz fényt vet az igazságszolgáltatás megítélésére". Beszámolója szerint a szankciót a TikTok-on közzétett két videó miatt rendelték el, noha azok nem a bírói munkájával, hanem a magánéletével voltak kapcsolatosak. "Az egyik felvételen otthon vágom az élősövényt, a másikon pedig takarítok egy medencét. Egyetlen olyan kijelentést sem tettem, amely az igazságszolgáltatással lenne kapcsolatos, a felvételeknek nincs közük a szakmámhoz. Kizárólag a magánéletemmel kapcsolatosak, amelyről nem tartozom számadással senkinek" - fogalmazott.

A legfelsőbb bíróság döntésére reagálva Cristi Danileţ kedd este leszögezte, feleslegesen függesztették fel állásából, hagyták munkahely és jövedelem nélkül egy éven át, mely idő alatt bíró kollégái gyűjtöttek pénzt számára. Hozzátette, a legfelsőbb bíróság számára kedvező döntése ellenére még nem térhet vissza a munkahelyére, a CSM ugyanis még hozott két határozatot a bírói karból történő kizárásáról, amelyeket szintén megfellebbez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?