A legfelsőbb bíróság elnöke: a különnyugdíjak reformja kollektív érzelmeket váltott ki az igazságszolgáltatásban

A különnyugdíjak reformjával kapcsolatos vita „kollektív érzelmeket” váltott ki az igazságszolgáltatási rendszerben, amelyek hatására számos tapasztalt bíró és ügyész a nyugdíjba vonulás mellett döntött – jelentette ki csütörtökön a legfelsőbb bíróság elnöke.

Corina Corbu a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alakuló ülésén rámutatott, a nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjak rendszerének kilátásba helyezett reformja keltette hangulat nemcsak az igazságszolgáltatásban dolgozókra, hanem az ország polgáraira is hatással van, hiszen az a tény, hogy számos nagy tapasztalattal rendelkező bíró és ügyész kilépett a rendszerből, rövid, de akár középtávon is rányomhatja a bélyegét az igazságszolgáltatás minőségére.

A legfelsőbb bíróság épülete | Forrás: az intézmény Facebook-oldala

„Ezt a helyzetet maximális felelősséggel kell kezelni az igazságügyi rendszeren belül és kívül is” – fogalmazott. Hangsúlyozta, fontos pontosan megérteni, hogy milyen szerepe van a bírák és ügyészek státuszának függetlenségük biztosításában. A bíráknak és ügyészeknek nyújtott pénzügyi garanciák a rájuk érvényes összeférhetetlenségi szabályok és különféle tilalmak kompenzációján túlmenően a polgárok számára garanciát jelentenek arra, hogy biztosítottak a körülmények a tisztességes, pártatlan, minden külső befolyástól mentes törvénykezéshez – magyarázta.

Corina Corbu ugyanakkor kiemelte, a bírák és ügyészek státuszát érintő jogszabályjavaslatokat – amellett, hogy összhangban vannak az alkotmány előírásaival – a társadalomnak is el kell fogadnia. „A társadalom által nyújtott minden garanciáért cserébe konkrét eredményeket kell felmutatnunk a polgároknak az igazságszolgáltatás minőségének és gyorsaságának javítása terén. A mi felelősségünk, hogy az igazságszolgáltatás modernizációját érzékelhetővé tegyük a polgárok számára” – szögezte le. Hozzátette, az eredményeknek nemcsak a jelentésekben és statisztikákban kell megmutatkozniuk, hanem ezeket meg is kell tapasztalniuk az igazságszolgáltatáshoz forduló embereknek.

A legfelsőbb bíróság elnöke arra intette a CSM új tagjait, hogy kerüljék „a partizánkodás minden formáját. Meggyőződésem, hogy sok kérdésben ellentétes nézeteket fogunk képviselni, de nem szeretném, ha a társadalom úgy érezné, hogy egymás ellen vagyunk” – nyomatékosította a legfelsőbb bíróság vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?