A képviselőház kedden szavaz a mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonásáról

A képviselőház házbizottsága csütörtökön úgy döntött, elküldi a jogi bizottságnak véleményezés végett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonására vonatkozó kérését.

A döntés értelmében a jogi bizottságnak hétfőn kell felterjesztenie a véleményezést, a képviselőház plénuma pedig kedden szavaz a DNA kéréséről.

A legfőbb ügyész elküldte a képviselőháznak a DNA-iratot, amely alapján a parlament hozzájárulását kérik, hogy hivatali visszaélés és nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedésére való felbujtás gyanújával elindítsák a bűnvádi eljárást Adrian Chesnoiu ellen.

Illusztráció: Agerpres

Mint azt korábban írtuk, Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy lemond tisztségéből és felfüggeszti párttagságát a Szociáldemokrata Pártban (PSD). Felkérte ugyanakkor képviselő kollégáit, hogy szavazzák meg mentelmi jogának a megvonását.

Nicolae Ciucă kormányfő tudomásul vette Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint lemond tisztségéből – közölte a kormány.

A DNA szerint idén február 9-e és április 11-e között Adrian Chesnoiu utasította egyik beosztottját, aki több vizsgabizottságnak is a tagja volt, hogy ossza meg egyik kollégájával (aki a tárcavezető bizalmasa volt) a minisztérium alárendeltségébe tartozó megyei igazgatóságoknál négy különböző állásra meghirdetett versenyvizsga tételeinek egy részét. A tételeket utólag eljuttatták négy jelentkezőnek, akik közül hárman megszerezték az állást. A DNA megjegyzi, hogy az egyik jelölt a miniszter közbenjárására megkapta az állást, noha nem ért el megfelelő pontszámot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?