Miről ismerjük fel a hamisított lejt?

Bár a román lejt számtalan biztonsági elemmel ellátott különleges műanyagfóliákra nyomtatják, kerülnek forgalomba hamisított bankjegyek.

Az utóbbi években egyre több hamis lej bukkant fel Romániában, ezek jelentős része csupán forgalomba kerülése után akadtak fenn a szűrőn, miután több kézen is átmentek már.

Legfrissebb jelentése szerint a Román Nemzeti Bank a múlt évben összesen 4765 hamis román bankjegyet azonosított. Ez nem túlságosan nagy szám, emellett pedig 32 százalékkal visszaesett a hamisított bankjegyek száma a 2016-os évhez képest.

A csaknem ötezer hamis bankjegy közül 21 darabot a rendőrség fedezett fel, speciális akciói során, még mielőtt bekerültek volna a pénzforgalomba. A többi, vagyis 4744 darab hamis lejt a Román Nemzeti Bank fedezte fel, miután azok már piacra kerültek.  2016-ban és 2017-ben egyébként összesen több mint 11 ezer román hamisított bankjegyet sikerült azonosítani.

„Szerény” hamisítók

Érdekes módon a pénzhamisítók „szerények” voltak: a 200 vagy 500 lejes bankó helyett többnyire beérték a 100 lejessel: ebből a címletből hamisították a legtöbbet, konkrétan 4664 százas bankjegyet. Ezek közül 19 darabot a rendőrség kapott el.

Érdekes a hamisítók választása, hiszen a 100 lejes nem kevesebb, mint 12 biztonsági elemet tartalmaz, van rajta áttetsző ablak, amelyen két színházi maszk látható, a szembejövő fényben láthatóvá váló vízjel, a bankjegyen szereplő arcképpel – Ion Luca Caragiale portréja – és a Román Nemzeti Bank nevének rövidítésével.

A százas bankjegyen továbbá biztonsági szál, a névértéket tartalmazó irizáló szál, egymásra tevődő elemek, csak nagyítóval megfigyelhető, a Román Nemzeti Bank betűnevét és a címletet tartalmazó mikroírás, ibolyántúli fényben láthatóvá váló lenyomat is található, amely a bankjegy névértékét, valamint három számjegyből, egy betűből és további hét számból álló egyedi sorszámát tartalmazza.

A címleten pántlikaszerű aranylenyomat, metszetmély nyomtatás, látens képhatás, a bankjegy címletét tartalmazó vakjel látható, és a biztonsági elemek sorát a nézőszögtől függően aranyszínűből zöldre változó színváltó tinta zárja. A mágneses biztonsági szál csupán ellenfényben válik láthatóvá. A BNR egy oktatóvideót is készített a bankjegyek biztobsági elemeiről: 

Száz lej száz euróval egyenlő – méreteiben

Az elmúlt évben 44 esetben hamisították az ötven lejest, majd a 10 lejes következik, 40 darab hamis bankóval. Utóbbi címletből egyet fedezett fel a rendőrség.

A Román Nemzeti Bank számításai szerint a tavalyi évben az egymillió bankjegyre számított hamisítások száma mindössze 3,2 százalékos volt, szemben a 2016-os évi 5,2 százalékkal.

A százlejes bankjegyet egyébként tizenhárom évvel ezelőtt hozták forgalomba. A kék színű bankjegy mérete 147x82 milliméter, ezzel a 100 eurós bankjeggyel azonos méretű.

Valamennyi, jelenleg forgalomban lévő román bankjegy tartalmaz olyan biztonsági elemeket, amelyek a bankjegy egyik vagy másik oldalán csupán ellenfényben látszanak teljes terjedelmükben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?