Most vannak igazán gondban a katolikus gimnázium diákjainak szülei

A Maros megyei tanfelügyelőségnek legkésőbb két héten belül vissza kell állítania a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozása előtti állapotokat, így elképzelhető, hogy a tavaszi vakáció után a korábbi felekezeti iskola tanulóinak egy része a vegyes tannyelvű Unirea Főgimnázium diákja lesz.

„Most van a legnagyobb gondban a szülők közössége. Nem tudjuk, hogy hova mennek iskolába a tavaszi vakáció után a katolikus gimnázium diákjai. Kevés az információ, az illetékesek elzárkóznak a válaszadástól” – nyilatkozta a Maszolnak Csíky Csengele. A Magyar Szülők Szövetségének elnöke szerint ugyanis esély van arra, hogy vissza kell állítani a felekezeti iskola megalapítása előtti állapotot, így a katolikus gimnázium 1-8. osztályos tanulói az Unirea Főgimnáziumba kerülnek, míg a 9-12-es diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz fognak tartozni. Jelenleg jogilag mindannyian a Bolyaihoz tartoznak.

Az iskolaalapítás előtti helyzet visszaállítását a Marosvásárhelyi Táblabíróság februári jogerős ítélete írja elő. Ez érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, és ebbe sorolta be a Bolyai Farkas Gimnázium és az Unirea Főgimnázium egyes osztályait.

Csíky Csengele elmondta, tudomása szerint a tanfelügyelőség március 14-én megkapta a bírósági határozatot, és harminc napja van arra, hogy végrehajtsa. Hozzátette: ezeket az információkat ők is "hallották innen-onnan", sem a szülőket, sem a diákokat, sem az érdeklődő marosvásárhelyieket nem tájékoztatták a fejleményekről. Keresik a megoldást, de tudatában vannak annak, hogy az esélyeik minimálisak, hiszen a bírósági döntést végre kell hajtani – magyarázta.

„Azzal a lehetőséggel nézünk szembe, hogy amikor a tavaszi vakációról a gyermekek visszajönnek, akkor az általános iskolásaink az Unirea diákjai lesznek. Mindeközben senki nem kommunikál le semmit, gyakorlatilag mindenki elbújik, amikor kérdéseket teszünk fel” – mondta a Magyar Szülők Szövetségének elnöke.

Várják Bukarest álláspontját

Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak megerősítette, hogy március 14-én megkapták a bírósági határozatot, amelynek a törvény szerint kötelesek 30 napon belül érvényt szerezni. Csak azt nem tudják még, hogy hogyan. „Az eredeti állapotokat semmiképpen nem tudjuk visszaállítani” – jelentette ki.

Illés tájékoztatása szerint a helyzetet azt bonyolítja, hogy felekezeti iskolába járó gyerekek egy része a Bolyaiból, a másik része az Unireából verbuválódott, harmadik csoportja pedig eleve a katolikus gimnáziumban kezdte tanulmányait. „A helyzetet megtárgyaltuk a főtanfelügyelőség vezető testületében, de nem tudtunk jogi megoldást találni” – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

Ezért átiratban vázolták a helyzetet az oktatási minisztériumnak, és várják a tárca illetékeseinek jogi véleményezését. Az átiratot elküldték a Bolyai és az Unirea vezetőségének, illetve a polgármesteri hivatalnak is. Illés Ildikó ugyanakkor emlékeztetett: a tanügyi törvény szerint a diákokat tanév közben nem lehet „bolygatni”. „Remélem, hogy az oktatási minisztérium figyelembe veszi a diákok érdekeit is” – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

Érdekesség, hogy korábban Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő úgy értelmezte az a februári jogerős ítéletet, hogy ez alapján a katolikus gimnázium diákjai „kérésre” visszatérhetnek azokba az oktatási intézményekbe, ahonnan a katolikus iskolába érkeztek. Csíky Csengele pedig az ítélethirdetés után úgy vélte: a bírósági határozat kedvezőnek is tekinthető, hiszen "eltakarítja" a régi intézmény jogi maradványait a megalapítandó új útjából.

A korrupcióellenes ügyészség 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Șomesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a - római katolikus egyház tulajdonában levő - épületében kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?