Korszerű találmánnyal tartanák távol a vadállatokat Kovászna megyében

Hő- és mozgásérzékelő berendezést fejlesztett ki és mutatott be a gazdáknak egy sepsiszentgyörgyi mérnök. A szerkezet alkalmas lehet arra, hogy távol tartsa a vadállatokat a haszonállatoktól.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint Zsigmond Imre „találmánya” felkeltette a gazdák érdeklődését, és juhkarámok vagy kisebb tehéncsordák esetében védelmet nyújthat a medvetámadások ellen. „Zsigmond Imre a környék egyik legtapasztaltabb elektrotechnikusa” – jelentette ki.

Az eszköz, amely akár napelemmel is működik, hő- és mozgásérzékelő szenzorok komplex jeléből állapítja meg a vadállatok jelenlétét és bekapcsolja a hang-, fény- vagy rádiójeles riasztóberendezést – ismertette a fejlesztést Könczei Csaba. Ez nagy terület megvédésére kevésbé alkalmas, de egy 200–300 négyzetméteres esztenához elég lehet. A berendezést több helyen fogják tesztelni.

Könczei emlékeztetett: az elmúlt néhány esztendőben a háromszéki gazdáknak jelentős káruk származott a vadállatok, különösen a medvék támadásai miatt. Szakemberek szerint Kovászna megyében a medvepopuláció meghaladja az 1 300 egyedet, ami nagyjából kétszerese az optimálisnak.

A helyi környezetvédelmi ügynökség (APM) adatai szerint 2017-ben a környezetvédelmi minisztérium 15, emberre is veszélyes medvére adott kilövési engedélyt, ebből tízet érvényesítettek Barót, Nagybacon, Zágon,  Zabola, Előpatak és Árapatak környékén. Gheorghe Neagu, az APM igazgatója azt nyilatkozta, a napokban összesítik a 2017-es vadkárokat, számba véve a gyümölcsfákban, méhkaptárokban és a termésben okozott károkat is – tájékoztatott az Agerpres.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?