Ismertette a Dragnea ellen felhozott vádakat a DNA

Liviu Dragnea alsóházi elnök ellen bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával indult bűnvádi eljárás – jelentette be hétfőn közleményében az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint a bűncselekményeket Liviu Dragnea Teleorman megyei tanácselnöki minőségében követte el a Tel Drum-ügyben.

A DNA közleménye szerint Dragnea ellen, aki a tettek elkövetésének idején a Teleorman megyei tanácselnöki tisztséget töltötte be, bűnözői csoport létrehozása, kétrendbeli hamis, pontatlan vagy nem teljes nyilatkozat rosszhiszemű bemutatása európai alapok megszerzésének céljával és kétrendbeli hivatali visszaélés gyanújával indult bűnvádi eljárás.

Az ügyben további nyolc személy ellen indult eljárás, hasonló bűncselekmények gyanújával.

Uniós pénzek hamis dokumentumok alapján

Az eljárást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016. október 30-án tett feljelentése alapján indították, amelyben a hivatal jelezte: felmerül annak gyanúja, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat megyei utak felújítására.

„Liviu Dragnea gyanúsított, a Teleorman megyei tanács elnöke, közigazgatási alkalmazottakból és üzletemberekből álló bűnözői csoportot hozott létre (...) azzal a céllal, hogy törvénytelen módon, országos és európai alapokból, hivatali visszaélés, csalás, adócsalás, pénzmosás, és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználása, vagy ezek jogosulatlan személyek rendelkezésére bocsátása bűntettének elkövetésével nagy összegű támogatásokat hívjanak le” – állítják az ügyészek.

Ugyanazon források szerint a bűnözői csoportot eredetileg a következő személyek alkották: Liviu Dragnea, Marian Fişcuci (aki formailag a Tel Drum Rt. főrészvényese lett, és aki Dragnea közvetítőjeként is működött a vállalkozás irányításában), Mugur Băţăuş és Victor Piperea, a Teleorman megyei tanács alkalmazottai (akik eredetileg a Tel Drum privatizációját intézték, majd utólag azon voltak, hogy a Tel Drum pályázatokból szerzett pénzből működjön) és Neda Florea (a Tel Drum korábbi vezetőségi tagja, majd részvényese, igazgatója, most aligazgatója, aki a vállalkozást irányította és gondoskodott arról, hogy a cég része legyen azon bűncselekmények elkövetésének, amelyek céljából a bűnözői csoportot megalakították).

Az ügyészek szerint az első lépés a Tel Drum privatizálása volt és a cég átjátszása a megyei tanács tulajdonából olyan személyek ellenőrzésébe, akik Dragnea befolyása alatt álltak. Ezt követően a Teleorman megyei tanács saját alapokból, illetve bankkölcsönből mintegy 30 milliárd régi lej értékű berendezést vásárolt, amit előbb bérbe adtak a Tel Drumnak, majd – a privatizáció után – elidegenítettek a cégnek.

Belső körfogásban tartották a pénzt

A vádhatóság szerint a Tel Drum 2002 és 2005 között több megyei út javítására kapott közvetlen, licit nélküli megrendelést és létrehoztak nagyszámú vállalkozást, amellyel olyan kereskedelmi körfogást valósítottak meg, amely biztosította, hogy az anyagi haszon a bűnözői csoport tagjainak jusson.

Más vádpontok többek között arra vonatkoznak, hogy a bűnözői csoport tagjai felhasználták tisztségükből adódó befolyásukat arra, hogy az európai uniós pályázatok esetében bizalmas információkat szivárogtassanak ki, és hogy bizonyos korlátozó feltételeket iktassanak be a tenderfüzetekbe, valamint, hogy Liviu Dragnea révén preferenciális módon, csalással pályázzanak kormánypénzekre és törvénytelen módon, hamis és pontatlan dokumentációval hívjanak le európai alapokat.

A vádhatóság szerint a bűnözői csoport tagjai központi közigazgatási funkciókba segítettek bizonyos személyeket és támogatáshoz juttatták Liviu Dragnea pártját a csoport tagjaitól és az általuk ellenőrzött vállalkozásoktól származó adományok révén.

Liviu Dragnea befolyása révén, a bűnözői csoport tagjai bizalmas információkhoz jutottak. A törvénytelenül megszerzett anyagi hasznot különböző üzleti fogásokkal (bér és osztalék kifizetések, látszólagos üzleti tevékenységek, szolgáltatói szerződések kötése) megpróbálták jogszerűnek beállítani – írja a közlemény.

Az ügyészek szerint a bűnözői csoport tagjai között kézenfekvő volt a kapcsolattartás, amelyet jól leplezett az, hogy Mugur Băţăuş és Victor Piperea Dragnea beosztottjai voltak, a magánszférában pedig megkötött szerződések voltak a cégek között.

Bővült is a „csapat”

A nyomozati anyag szerint az idők folyamán a bűnözői csoporthoz újabb tagok csatlakoztak, mint Petre Pitiş gyanúsított, volt megyei tanácsos, a Tel Drum későbbi igazgatója, Daniel Neagoe gyanúsított, aki közreműködött, hogy a haszon eljusson a csoport tagjaihoz, valamint Ion Florian gyanúsított, aki egy másik céget vont be a közpénzek megszerzésébe.

A vádhatóság szerint a csoport 2008-ban 114 263 011 lejes szerződéshez jutott, amelyből 55 kilométer megyei utat kellett volna megjavítani. Az összegből 13 772 603 euró uniós alapokból származott. A csoport tagjai meghamisították az egyik tervező aláírását és olyan feltételeket szabtak a kivitelezésre, amely biztosította a Tel Drumnak, hogy megnyerje a licitet.

Ugyanazon források szerint, Mugur Băţăus olyan bizalmas információkat szivárogtatott ki a Tel Drum képviselőinek, amelyeket nem szántak a nyilvánosságnak. Ugyancsak ebben az esetben (DJ 701-es út javítása) Liviu Dragnea törvénytelen módon kezdte el a közbeszerzési eljárást és nevezte ki az elbíráló bizottság tagjait.         

„Liviu Dragnea és Mugur Băţăus elérték (...), hogy megszegve az egyenlő elbánás elvét, a tenderfüzetbe olyan feltételek kerültek, amelyek nyomán a Tel Drum kapta a szerződést. Ezáltal a költségvetés 25 600 927 lejes kárt szenvedett (ennyi volt a különbség a Tel Drum és a legalacsonyabb árat kínáló cég ajánlata között)” – olvasható a nyomozati anyagban.

Röpködtek a millió eurók

Az ügyészek szerint 2009-ben a Tel Drum egy másik, 62 millió lejes licitet is megnyert, amelyből 6 930 138 euró uniós alapokból származott a DJ506-os megyei út 50 kilométeres szakaszának megjavítására Cervenia, Vităneşti és Băbăiţa között. Itt a megyei tanácsot képviselő Liviu Dragnea, Mugur Băţăuş és Marin Predescu segítségével meghamisította és behelyettesítette a pályázati dokumentáció egy részét úgy, hogy a versenytárgyalást a Tel Drum nyerje.

A DNA szerint meghamisították és behelyettesítették a műszaki terv egyes részeit és olyan feltételeket iktattak be, amelyek biztosították, hogy a Tel Drum kapja a szerződést. Ugyanakkor a költségirányzat értékét mesterségesen 14 132 923 lejre növelték, hogy a Tel Drum több közpénzhez jusson.

A vádhatóság szerint ebben az esetben 5 742 872 lejes kár érte a költségvetést, ami a valós és a módosított költségirányzatok közötti különbség. Az ügyészek szerint Petre Pitiş a Tel Drum képviselőjeként fantomcégek fele eszközölt fiktív elszámolásokkal 774 790 lej értékben nem fizetett be áfát a kincstárba.

A bűnözői csoport tagjai tevékenységük ideje alatt többször jutottak nem a nyilvánosságnak szánt információkhoz és ezek egy részét megtalálták a házkutatások során. Ugyanakkor olyan dokumentumokat is lefoglaltak, amelyekből az derül ki, hogy a bűnözői csoport hozzá közelálló személyeket juttatott vezető tisztségekbe – állítják az ügyészek.

A vádhatóság szerint a bűnözői csoport tagjai közvetett vagy közvetlen haszonhoz jutottak a csoport tevékenységének nyomán (tisztségek, bérek, osztalékok, ingó és ingatlan javak, amiket használtak, de a cégek tulajdonát képezik).

„Liviu Dragnea személyesen, illetve a fia és felesége révén (....) részesült különböző javakban: pénzben, ingó és ingatlan javakban, szolgáltatásokban saját vagy pártja részére, illetve adományokban a csoport tagjai és cégei részéről (2009-ben kb. 2,5 millió lej értékben), továbbá részvények átírásában a fia nevére, osztalékokban és bérekben a fia részére, bérleti díjakban személyesen Liviu Dragnea és felesége részére a csoport egyik cégének részéről, túlértékelt javak értékesítéséből származó bevételekben, valamint a cég gépkocsijának, illetve ingatlanjának használatában a Dragnea fia által” – áll a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?