Az ügyészségre össztűz zúdult az alkotmánybíróság döntése után

Politikusok és az igazságszolgáltatás szakmai szervezetei is lemondásra szólították fel a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a DNA visszaélt hatalmával, amikor vizsgálatot indított a büntetőjogot módosító január sürgősségi kormányrendelet ügyében.

Előbb Călin-Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, majd Traian Băsescu képviselő, volt államfő jelentette ki, hogy Augustin Lazărnak és Laura Codruţa Kovesinek távoznia kellene tisztségéből. Băsescu szombaton a România TV-nek azt nyilatkozta, ha a két ügyész nem mond le, Klaus Johannis államfőnek kellene leváltania őket.

A Népi Mozgalom Pártjának elnöke azzal érvelt, hogy a DNA veszélyes precedenst teremtett a kormányrendelet ügyében elindított vizsgálatával. „Ha ezt a kisiklást büntetlenül hagyjuk, akkor például a miniszterelnök esetleges alkotmányszegéseit sem lehet majd szankcionálni” – mondta a politikus.

A Romániai Bírák és Ügyészek Egyesületének elnöke, Andreea Ciucă szintén azt nyilatkozta, hogy az alkotmánybíróság döntését az ügyészség éléről történő lemondásoknak kellene követnie. „A taláros testület egyértelműen megállapította: egy jogszabály nem képezheti bűnvádi eljárás tárgyát” – jelentette ki.

 Andreea Ciucă ugyanakkor a Román Hírszerző Szolgálat és a DNA közötti megállapodások titkosságának feloldását is indokoltnak tartaná. Hasonlóan nyilatkozott a Mediafaxnak adott interjúban Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Egyesületének elnöke is, aki szerint Klaus Johannisnak kezdeményeznie kellene a Legfelső Védelmi Tanácsban a megállapodások titkosságának feloldását.

Kapcsolódók

Kimaradt?