banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tăriceanu: meg kell tisztítani az „antidemokratikus intézményeket”

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke úgy vélekedett, hogy egy jogállamban le kellene mondania azon intézmény vezetőjének, amellyel kapcsolatban az alkotmánybíróság megállapította, hogy áthágta az államhatalmak szétválasztásának elvét, azaz a demokrácia alapelvét.

Tăriceanu ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy az alkotmánybíróság hétfőn kimondta: a 13-as sürgősségi kormányrendelet kapcsán indított vizsgálattal alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a kormány és a legfőbb ügyészség között. „Minden jogállamban egy ilyen alkotmánybírósági döntés azon intézmény vezetőjének lemondását eredményezte volna, amely áthágta a demokrácia alapelvét, vagyis az államhatalmak szétválasztását. A lemondás megtagadása ismét annak bizonyítéka, amit én a hatalom korrupciójának neveznék. (...) Sajnos a DNA a kommunista állam elnyomó intézményeinek logikája szerint járt el, amelyek abból a meggyőződésből indultak ki, hogy minden hatalom a birtokukban van, és senki nem állhat útjukba. Az alkotmánybíróság döntése történelmi jelentőségű, és azt hiszem, meg fogja fékezni egyes demokráciaellenes intézmények offenzíváját, amelyek teljes hatalomátvételre törnek Romániában” – írta Tăriceanu a Facebook-oldalára. 

A felsőház elnöke szerint a változásnak az antidemokratikus intézmények „megtisztításával” kellene kezdődnie. 

Tăriceanu azt írja, az utóbbi időszakban olyan együttműködési megállapodásokra derült fény a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a DNA között, amelyek jóval túlmutatnak a törvényesség határain. „A mai Romániában nem tartják tiszteletben az állampolgárok jogait és szabadságát, a telefonokat engedély nélkül hallgatják le, ártatlan embereket üldöz az igazságszolgáltatás, aminek az lenne a dolga, hogy igazságot tegyen, és Románia eurók százmillióit veszíti el az Emberi Jogok Európai Bíróságán (CEDO). Ezeket a dolgokat meg kell változtatni, és én további lépéseket fogok megtenni ezen változások érdekében' - írta Călin Popescu-Tăriceanu. 

Hétfőn az alkotmánybíróság kimondta, hogy a 13-as rendelet kapcsán indított vizsgálattal alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a kormány és a legfőbb ügyészség között. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke szerint a DNA túllépte hatáskörét a 13-as rendelettel kapcsolatos vizsgálódásban, mert nem lett volna szabad a rendelet időszerűségét, törvényességét ellenőriznie, hanem csak a büntetőjogi aspektusait. Az alkotmánybíróság elnöke hétfőn kifejtette, a DNA többek között azt vizsgálta a rendelet kapcsán, hogy teljesültek-e az elfogadásához szükséges előfeltételek, hogy indokolt volt-e sürgősségi hatállyal elfogadni, hogy megvolt-e a törvénykezési tanács és a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács véleményezése. "Mindezeknek a kivizsgálása azonban nem a DNA, hanem az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. A kivizsgálás ugyanakkor a törvényhozási folyamat alatt zajlott, miután a rendeletet már elküldték a parlamentnek, amelynek jogában állt azt jóváhagyni, módosítani vagy elutasítani. Ezért úgy ítéljük meg, hogy zavar állt be a kormány működésébe, valamint a bírói, a végrehajtó és a törvényhozó hatóság közötti viszonyba" - magyarázta Dorneanu. 
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?