Ghiţă: Kövesi a rendszer szolgálatába akarta állítani a Realitatea televíziót

Újabb felvételt sugárzott a România TV, amelyen Sebastian Ghiţă azt állítja, Laura Codruţa Kövesi sugallatára vette át a Realitatea TV-t Sorin Ovidiu Vîntutól, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője ugyanis azt szerette volna elérni, hogy a televíziócsatorna „álljon a rendszer szolgálatában”. 

Sebastian Ghiţă elmondása szerint Kövesi a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) K2-nek nevezett épületében vetette fel neki az ötletet, hangsúlyozva, hogy Vîntu "sebezhető", és minden bizonnyal elfogadja majd a finanszírozást, majd átadja neki a Realitatea Televíziót.

„Én ezt elfogadtam. Ő minden bizonnyal arra gondolt, hogy a tévécsatorna rövid időn belül neki alárendelt televízióvá válik, amely dicsérő hangvételű híreket közöl a hatalmasságokról. Ez végül nem így történt, de én vállaltam, hogy aláírom a menedzsmentszerződést Vîntuval, és finanszírozást nyújtok a televíziónak” – mondja a felvételen Ghiţă.

Az üzletember rámutat arra is, amint Laura Codruţa Kövesi észrevette, hogy „súrlódások” vannak közte és Sorin Ovidiu Vîntu között, többször is elmagyarázta Ghiţănak, hogyan alakítsa a médiamágnással folytatott beszélgetéseket úgy, hogy azok alapján később fenyegetéssel, zsarolással tudják megvádolni.

A két hete eltűnt Sebastian Ghiță kedden sem jelent meg a Prahova megyei rendőrségen, amire az ellene elrendelt hatósági felügyelet értelmében köteles lett volna.

„Baráti viszonyom volt Kövesivel, és mivel olyan nagyon vágyott arra, hogy elássa Vîntut, nem akartam elutasítani vagy vitába szállni vele. Bizonyítékokat is mutatok majd, amelyek alátámasztják mindazt, amiket mondok. Kövesi nyomást gyakorolt rám, magyarázta, hogyan tegyek feljelentést, milyen információkat, adatokat szolgáltassak, hogy aztán ő olyan dossziét állítson össze ezekből, amely lehetővé teszi számára, hogy átvegye a korrupcióellenes ügyészség vezetését, tovább építse karrierét” – fogalmazott a volt képviselő. Bizonyítékként két e-mailt hozott fel Ghiţă. Az egyiket állítása szerint ő maga küldte Kövesinek két olyan bankjegy sorozatszámával, amelyek bizonyítékként szolgáltak az ügyben rendezett tettenérést követően. A másik elektronikus levelet Ghiţă szerint ő kapta Kövesitől. Ebben - állítólag - újabb olyan adatokat, dokumentumokat, feljelentéseket kért tőle, amelyek erősítsék a médiamágnás ellen felhozott vádakat. 

„Én nagyon jól tudom, hogy állnak a dolgok, és ő is tudja. Amit nem sejtettem, és nem is hittem volna, az az, hogy ő ennyire megváltozik, levédeti magának ezt a módszert, és átadja a többi ügyésznek is, akik aztán a maguk rendjén szintén ügyeket hamisítanak. Akkor azt hittem, ez csak egy harc az állam - ahogy Kövesi fogalmazott - és Vîntu között, aki százezreket lopott el az Országos Befektetési Alap révén. (...) Belegondolni is rossz abba, hogy ez a modus operandi, ez az eljárási mód emelte Kövesit a DNA főügyészi tisztségébe” – fogalmazott Sebastian Ghiţă. 

Ez a harmadik felvétel, amelyen a bűnügyi eljárás alatt álló, december 21-e óta eltűnt Sebastian Ghiţă súlyos vádakkal illeti a korrupcióellenes főügyészt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?