Nyakukon a hurok – külföldre szökött üzletemberek

Egyes politikai megfigyelők úgy vélik, a volt parlamenti képviselő, médiaguru, Victor Ponta jó barátja, Sebastian Ghiță hirtelen eltűnése – feltehetően külföldre távozása – felér a Ceausescu-féle titkosszolgálat fejének, Ion Mihai Pacepának a lelépésével.

Hova lett Ghiță?

Sebastian Ghiță ellen több bűnvádi dossziéban is szerepel az állammal megkötött kétes üzletei, üzletemberek zsarolása miatt. Ghiță négy éven át tagja volt a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságnak, igen jó kapcsolatokat ápolt a román hírszerző struktúrákkal.

Azt jelenleg senki sem tudja, hol tartózkodik Sebastian Ghiță, többen úgy vélik, hogy Izraelben, mások Törökországra gyanakodnak, már csak azért is, mert jó barátja, Victor Ponta maga is jó kapcsolatokat alakított ki a török államfővel, Recep Tayyip Erdoğannal, akinek magánkórházában végeztette el térdműtétét.

Sebastian Ghiță viszont nem az egyetlen olyan személy, aki rejtélyesen eltűnik akkor, amikor szorul a hurok a nyakán.

Élő halott?

Codruț Marta, az Országos Adóhatóság volt vezetőjének kabinetfőnöke 2012. május 21-én pattant meg az országból. Eltűnését négy nappal későbben jelezte a felesége a rendőrségnek. Codruț Martát 20 millió eurós károkozással vádolták, miután nyersolajeladások után partnerei fizettek hozzáadottérték-adót és egyéb illetékeket. A kabinetfőnök volt az, aki kapcsolatot tartott az érdekelt cégek és az adóhatóság illetékesei között.

A sajtó annak idején azt is megírta, hogy Codruț Marta tagja volt a „monacói csoportnak”, amelyben olyan kétes hírű személyek voltak, mint Bogdan Buzăianu, Cristian Burci, Elan Schwartzenberg, Puiu Popoviciu, Sorin Rosca Stănescu.

2016 márciusában a bukaresti második kerületi bírósághoz Raluca Merfu azzal a kéréssel fordult, hogy bírósági végzéssel nyilvánítsák halottnak Codruț Martát, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség egyik vezető tagja, Marius Iacob úgy vélte, a kabinetfőnök „minden bizonnyal nincs már életben”, feltehetően meggyilkolták. Jelen pillanatban semmit sem tudni Codruț Martáról, holttestét sem találták meg. Néhányan rejtélyes eltűnését az Elodia-ügyhöz hasonlítják.

Izraelbe menekült

Elan Schwartzenberg maga is 2012-ben hagyta el az országot, röviddel az előtt, hogy a Országos Korrupcióellenes Ügyészség beidézte volna abban az ügycsomóban, amelyben az adóhatóság főnökét, Sorin Blejnart adócsalással vádolták. Elan Schwartzenberg 2014-ben felbukkant Izraelben Traian Băsescu államfő látogatása alkalmával, annak biztos tudatában, hogy Románia és Izrael között nincs kiadatási egyezmény.

A korrupcióellenes ügyészek ugyan bírói megkeresés útján több alkalommal is beidézték Elan Schwartzenberget, ám Izraeltől minden alkalommal azt a választ kapták, hogy nem sikerült a nyomára bukkanniuk.

Az ügyészek 2014-ben már újabb dosszié kapcsán keresték Elan Schwartzenberget, akit ez alkalommal azzal vádoltak, hogy csalással vette át a Realitatea Media többségi részvényeit. Végül idén május 30-án sikerült elérni Elan Schwartzenberg letartóztatását, akit most már azzal is vádolnak, hogy bűnrészes volt megvesztegetésben.

Az „egyetlen terrorista” végül börtönbe került

2005 márciusában három romániai újságírót – Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian – Bagdadban elraboltak. A rablás megszervezésével vádolt arab üzletembert, Omar Hayssamot egy hónapra rá letartóztatták, de csupán gazdasági visszaélések miatt. Több mint egy év után az egyébként a letartóztatását kérő Ciprian Nastasiu ügyész javaslatára vastagbélrák miatt szabadlábra helyezték, mivel egészségügyi állapota nagyon megromlott a börtönben. Omar Hayssamot 2006 januárjában műtötték meg a rahovai börtönkórházban.

Az arab üzletember 2006 június 30-án hagyta el Romániát. Szökése nyomán leváltották a Román Hírszerző Szolgálat, a Külső Hírszerző Szolgálat és a belügyi tárca hírszerző és védelmi vezérigazgatóságának főnökeit, valamint Románia főügyészét.

Omar Hayssam ellen nemzetközi körözést adtak ki, miután távollétében előzetes letartóztatásra ítélték. Az államfői hivatal végül is 2013 júliusában közölte hivatalosan, hogy Omar Hayssamot átadták a román rendőrségnek.

Az talán öröke titok marad, hogy Hayssam miképpen távozott az országból. Traian Basescu akkori államfő szerint egy juhokat szállító hajón, Omar Hayssam szerint pedig „úriemberként az otopeni-i röptérről”.

„Megöngyilkolták” a titkosszolgálatok?

„Dan Condrea halála számos kérdést vet fel, a parlamenti bizottságnak mindezt meg kell vitatnia” – jelentette ki a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke, Octavian Mariu Popa, azt követően, hogy a Hexi Pharma tulajdonosa – valóban eléggé rejtélyes – autóbaleset következtében veszítette életét. A halálesetre akkor került sor, amikor teljében volt a cég által gyártott hatástalan fertőtlenítőszerek miatti botrány.

Júliusban azonban a főügyészség ügyészei megállapították, hogy az üzletember öngyilkos lett és lezárták a dossziét. A sajtóban azonban továbbra is olyan hírek jelentek meg, hogy Dan Condrea korántsem lett öngyilkos, az üzletembert végül is a titkosszolgálatok „vonták ki a forgalomból”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?