Az egészségügy megreformálását sürgeti Vass Levente és Tubák Nimród

Azt szeretnék elérni, ha a rezidensvizsga megszűnne és a kórházak vezetői maguk dönthetnének arról, hogy milyen fiatal orvosokat alkalmazzanak – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol Vass Levente és Tubák Nimród marosvásárhelyi képviselőjelöltek beszéltek a tervezeteikről.

Vass Levente a rezidens vizsga buktatóit ecsetelte, rámutatva arra, hogy a vizsgázó fiatal orvos a rendszerbe való belépés jogát nyeri el, de nem egy pontos helyre pályázik. Ezen szeretne változtatni az RMDSZ Maros megyei képviselő listájának első helyezettje. Amennyiben megszűnne a rezidens vizsga mai formája és a kórházak maguk dönthetnének, hogy milyen szakorvosi állásba kit alkalmazzanak, akkor egy beszélgetéssel eldönthetnék, ki a legmegfelelőbb számukra.

Tubák Nimród, a Maros megyei képviselőjelölti lista ötödik helyezettje az idén végezte tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Szeptemberben államvizsgázott, most pedig készül a novemberben esedékes rezidens vizsgájára. Ehhez ezer oldalnyi román szakkönyvet kell megtanulnia, hogy majd a kérdésekre válaszolhasson. Amennyiben sikerül a vizsgája, jövő júliusig kell várnia a megfelelő állásra. Ami azt jelenti, hogy addig munkanélküli lesz, nem gyakorolhatja a szakmáját. Azt szeretnék elérni, hogy a vidéki kórházak is bekapcsolódhassanak a rezidens képzésbe, alkalmazhassanak rezidens orvosokat, gyakorlati tudást nyújtva nekik.

Tubák Nimród elmondta, tőlünk nyugatabbra bevett szokásként működik, hogy a fiatal szakorvos a diploma megszerzést követően azonnal el tud helyezkedni, mindössze egy interjú alapján. Ezzel is magyarázható, hogy sok MOGYE-végzett nem vállalja az itthoni rezidens vizsgát, inkább elmegy külföldre, ahol azonnal állást talál szakmájában. „Évente 130-140 magyar hallgató végez az általános orvosi szakon, aminek öt év alatt 600-700 rezidens orvost kellene eredményeznie, mégis alig vannak 350-en” – magyarázta az adatokat Vass Levente, aki az ajánlatukkal ezen szeretne javítani. A 350 magyar rezidens orvos mellett körülbelül ugyanannyi román is van, ezért túlzsúfoltság jellemzi a kórházakat. Ha az elképzelés megvalósul, a vidéki kórházak bevonásával a fiatal orvosoknak nagyobb lehetőségük lenne a szaktudás megszerzésére, a betegek ellátása is javulna ugyanakkor – magyarázta Vass.

A másik javaslat, amit bemutatott a két jelölt, az a fiatal orvosok és a biztosítóház közötti keretszerződés újratárgyalása. Jelenleg ugyanis ez úgy működik, hogy fiatal orvos, ha októberben-novemberben vizsgázik, nyolc hónapot kell arra várnia, hogy egyáltalán bekerüljön a rendszerbe, és csak utána következik kérésének elbírálása. A javaslat szerint a fiatal orvossal a biztosítóház 30 napon belül szerződést kötne, hogy az gyakorolhassa szakmáját, ingyenes vagy ártámogatott receptet írhasson, betegszabadságot adhasson, ingyenes vizsgálatokat végezhessen. Egy fiatal orvos, aki legkevesebb 9-13 évet tanul, az egyetemi diploma megszerzése után kétszer válik munkanélkülivé. Egyszer az egyetem befejezését követően és másodszor a rezidensi időszak után – mutatott rá Vass Levente és Tubák Nimród.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?