Gorghiu hisz a „Johannis-Cioloș-PNL reformtengelyben”

Helyesnek tartja Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Dacian Cioloș miniszterelnöknek azt a döntését, hogy elvek és programok alapján szeretné folytatni a választások után is közéleti szereplését.

„Amennyiben ebben a projektben megtalálhatóak lesznek a PNL prioritásai – versenyképes gazdaság, modern közigazgatás, naprakész oktatási- és egészségügyi rendszer, értelmes közbeszerzési politika és úgy általában egy becsületes állam gondolata – akkor folytatni szeretnénk, támogatnánk Dacian Cioloșt” – mondta el a News.ro-nak Gorghiu. Hozzátette: erős partnerségre van szükség annak érdekében, hogy a december 11-i parlamenti választások után Románia ne térjen le a jó útról, és „én hiszek a Klaus Johannis–Dacian Cioloș-PNL reformtengelyben”.  

Alina Gorghiu nyilatkozatának előzménye, hogy Dacian Cioloș miniszterelnök csütörtökön este a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjújában ismételten leszögezte, nem áll szándékában indulni a parlamenti választásokon, nem lép be egyetlen pártba és nem fog új pártot sem alapítani. Elmondta: az elkövetkezőkben megosztja a közösséggel azokat az elveket, projekteket és értékeket, amelyek a kormányzás tapasztalatait összegzik. A miniszterelnök szerint nem egy kormányprogramról van szó, hanem olyan elvekről, projektekről, amelyeket meg szeretne ismertetni az emberekkel, és amelyeket - amennyiben igény mutatkozik erre - folytatni is lehetne.

CTP dicséri Cioloșt

Cristian Tudor Popescu politikai elemző logikusnak és becsületesnek nevezte a kormányfő döntését. „Dacian Cioloş mindannyiunkat emlékeztetett arra, hogy egy komoly ember akkor vállal politikai megbízatást, ha van egy projektje. Nem kezd el politizálni a politizálás, a párttagság, az abból fakadó előnyök kedvéért. Akkor kapcsolódik be a politikai életbe, amikor valamit el szeretne érni és ehhez nincs más eszköze, mint a politika” – fogalmazott CTP. Hozzátette: Klaus Johannis államfő hibát követett el azzal, hogy politikai színvallásra szólította fel a miniszterelnököt.

Az elemző szerint a következő lépés a decemberi választások után parlamentbe bejutott pártoké lesz. „Számomra egyértelmű, hogy a szóba jöhető jelöltek közül a miniszterelnöki tisztségre Dacian Cioloş a legmegfelelőbb. Még akkor is, ha a politikai kormányunk lesz” – mondta Cristian Tudor Popescu. Hozzátette: a pártok feladata lesz megtalálni azt a konstrukciót, amellyel kormányalakítási megbízatást tudnak adni Dacian Cioloșnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?