Cioloș: nem indulok a választáson és nem lépek be egyetlen pártba sem

Dacian Cioloş kormányfő csütörtökön ismételten a közvélemény tudtára adta, hogy nem áll szándékában indulni a december 11-i parlamenti választáson, nem fog belépni egyetlen politikai pártba sem és saját pártot sem alapít.

Hozzátette: meggyőződése, hogy mindezek ellenére az élet folytatódik számára a parlamenti választások után és nagyon reméli, hogy ez „aktív” lesz.

"Ahhoz, hogy reménye legyen a fejlődésre, egy országnak stabilitásra van szüksége, választási évben pedig ez hangsúlyozottabban érvényes. Stabilitásra, egyensúlyra, döntéshozatalkor pedig objektivitásra van szükség. Ezek biztosítása mellett köteleztem el magam, amikor elvállaltam a kormányfői megbízatást, és még mandátumom legelején kijelentettem, nem veszek részt az idei parlamenti választásokon, és nem lépek be egyik pártba sem, hogy hitelemet és minden pozitív energiámat, kreativitásomat erre a megbízatásra összpontosítsam, még ha ez egy rövidtávú projekt is. (...) Ez persze nem jelenti azt, hogy a parlamenti választásokat követően nem lesz élet. Remélem, hogy lesz, és remélem, hogy aktív lesz" - nyilatkozta Cioloş a Bukarest Fórumon mondott beszédében.

Mint korábban írtuk, az államfő egy hete arról beszélt, hogy a parlamenti választások után nem fog független jelöltnek kormányalakítási megbízatást adni. „Politikai kormányunk lesz, amelynek minden tagja valamelyik pártot fog képviselni. Így működik a demokrácia” – mondta az államfő. Johannis ugyanakkor politikai preferenciájának nyilvános kinyilatkoztatására szólította fel Dacian Cioloșt, akinek így nőnének az esélyeit arra, hogy a december 11-i parlamenti váalsztások után is kormányalakítási megbízatást kapjon.

A közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legesélyesebb a választási győzelemre, a PNL-nek több mint öt százalékpontos hátránya van, de a két legerősebb párt közül egyiknek sem jósolnak ötven százalék feletti eredményt. Az alkotmány ilyen esetben gyakorlatilag szabad kezet biztosít az államfőnek abban, kit bíz meg kormányalakítással.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?