Cioloș: nem fogok indulni a választásokon

Nem áll szándékában Dacian Cioloș kormányfőnek indulni a december 11-i parlamenti választásokon.

„Nem fogok indulni a választásokon. Az elnök úr rám vonatkozó nyilatkozatából én nem azt szűrtem le, hogy arra kért volna, hogy jelöltessem magam” – fogalmazott Dacian Cioloș miniszterelnök pénteken, amikor Klaus Johannis egy nappal korábban felvetett kérdésével szembesítették. 

Mint korábban írtuk, az államfő csütörtökön ismételten kifejtette, a parlamenti választások után nem fog független jelöltnek kormányalakítási megbízatást adni. „Politikai kormányunk lesz, amelynek minden tagja valamelyik pártot fog képviselni. Így működik a demokrácia” – mondta az államfő. Johannis ugyanakkor politikai preferenciájának nyilvános kinyilatkoztatására szólította fel Dacian Cioloșt, akinek így nőnének az esélyeit arra, hogy a december 11-i parlamenti váalsztások után is kormányalakítási megbízatást kapjon.

Klaus Johannis felvetésének az adott különös aktualitást, hogy a befolyással való üzérkedéssel megvádolt Vasile Blaga szerdán lemondott a PNL társelnöki tisztségéről, amelyet így ’csak’ Alina Gorghiu vezet. A legújabb hírek szerint a PNL demokrata-liberális szárnya szombaton dönt Blaga tisztségének utódlásáról, erre Adriana Săftoiunak van a legnagyobb esélye

A közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legesélyesebb a választási győzelemre, a PNL-nek több mint öt százalékpontos hátránya van, de a két legerősebb párt közül egyiknek sem jósolnak ötven százalék feletti eredményt. Az alkotmány ilyen esetben gyakorlatilag szabad kezet biztosít az államfőnek abban, kit bíz meg kormányalakítással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?