Borbély: felelősségteljesen kell viszonyulnunk erőforrásaink hatékony, célszerű felhasználásához

A fenntartható fejlődési albizottság elnökének, Borbély Lászlónak a meghívására Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter Románia fenntartható fejlődési stratégiájának aktuális helyzetét és kihívásait ismertette kedden az albizottság, a Román Akadémia, valamint az Országos Statisztikai Hivatal (INS) tagjaival. 

Az egyeztetésen a környezetvédelmi szaktárca vezetője elmondta: Románia ugyan már 2008 óta rendelkezik országos fenntartható fejlődési stratégiával, ennek gyakorlatba ültetése az elmúlt évek során politikai és adminisztratív akadályokba ütközött, és emellett a szakember-hiány is problémát jelentett. „2016 márciusában átszerveztük a Fenntartható Fejlődési Miniszterközi Bizottságot, amely a keretstratégia aktualizálásáért, monitorizálásáért felel. A következő periódusban remélem, hogy az albizottsággal is szorosabb lesz az együttműködés, együtt hatékonyabban fel tudjuk mérni a stratégia hiányosságait, gyenge pontjait, és megtudunk fogalmazni egy olyan dokumentumot, amely egységes irányt ad az egyéni és a közösségi cselekvések számára” – fogalmazott a találkozón Palmer. Elmondta, az országos stratégiában kiemelt helyen kell szerepelnie a zöldház programnak, a zöldenergia, a környezettudatos oktatás és életvitel fontosságának. „Az emberek a konkrétumokra reagálnak, kézzelfogható megoldásokat kell találnunk ahhoz, hogy a civil társadalom is megértse és támogassa a fenntartható fejlődésre irányuló kezdeményezéseket” – tette hozzá a tárcavezető. 

Borbély László, az albizottság elnöke felszólalásában elmondta: olyan stratégiát és kivitelezési tervet kell megfogalmazni, amelynek nincs politikai színezete, és amelyet a következő kormányok is fel tudnak vállalni, tovább tudnak vinni. „Azt gondolom, hogy a miniszterelnök mellett szükség lenne egy interszektoriális bizottság létrehozására, amely a fenntartható fejlődési célok megvalósítását koordinálná, és amely a témában jártas, nem kormányzati, akadémiai szakembereknek is megfelelő kommunikációs platformot biztosíthatna a stratégia pontosítása, kivitelezése érdekében. Komoly előrelépés a parlamentnek a fenntartható fejlődési stratégiára vonatkozó nyilatkozata, amelyet jövő hétfőn fogadnak el, de szerintem ambiciózusabbak kell legyünk, és év végéig a kormány asztalán kellene legyen egy aktualizált, reális akcióterv” – hangsúlyozta Borbély. Hozzátette: a társadalom számára fontos érték a biztonság mind demográfiai, mind szociális, mind pedig gazdasági tekintetben, éppen ezért hosszú távon kell tervezni, erősíteni kell a társadalom felelősségvállalását és a környezeti erőforrásaink hatékony, célszerű felhasználását is.

Kimaradt?