Tismăneanu: történelemhamisítás Tőkés érdemrendjének visszavonása

Románia és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismăneanu román politológus a Hotnews.ro portálon pénteken közölt publicisztikájában azt, hogy Klaus Johannis államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát.

"Nem tudom, mit csinált Klaus Werner Iohannis fizikatanár Nagyszebenben 1989. december 16-án, de tudom, mit tett Tőkés László lelkész: nem volt hajlandó elhagyni temesvári parókiáját, amelyet rendőrök ostromoltak és szekusok" (a Securitate - a kommunista politikai rendőrség tisztjei) - kezdi írását a politológus, rámutatva, hogy a különböző korú és nemzetiségű emberek ott élő láncot alkottak azzal a valószerűtlen hittel, hogy a legyőzhetetlennek és örökkévalónak látszó rendszert képesek meghaladni.

Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea...

Posted by Vladimir Tismaneanu on Friday, March 4, 2016

Tismăneanu szerint Temesvár akkor megmentette a románok becsületét és méltóságát, a temesvári forradalom pedig elválaszthatatlan attól, akitől "a visszanyert európaiság nevében megválasztott" Klaus Johannis visszavonta Románia csillagát. Megjegyzi: Johannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között.

"Legalább emiatt - mondjuk történelmi szemérmességből - tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort" (az idegengyűlöletéről elhíresült Nagy-Románia Párt elnökét) - írja Tismăneanu. Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Johannis "az egykori és mai szekusok" bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal.

"Fogadja ezt a szöveget tiltakozásként az ország és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisítása ellen" - zárja a román elnöknek címzett sorait a szerző.

Vladimir Tismăneanu az Egyesült Államokban élő román politológus, egyetemi oktató. Az általa vezetett elnöki különbizottság készítette azt a 660 oldalas átfogó jelentést a romániai kommunizmus bűneiről, amelynek alapján 2006-ban Traian Băsescu államfő a parlament plénuma előtt hivatalosan elítélte, illegitimnek és kriminálisnak nevezve a kommunista rendszert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?