Tőkés László nyílt levelt írt Klaus Johannis államfőnek

Tőkés László szerint a neki adományozott román állami kitüntetés visszavonásával Klaus Johannis államfő és a visszavonást javasoló becsületbíróság megkérdőjelezte Románia jogát, hogy felléphet a határon túli románok védelmében, és ezzel voltaképpen öngólt lőtt. FRISSÍTÉS: Tőkés nyílt levelet írt az államfőnek.

„Úgy érzem, hogy Klaus Johannis államelnök ugyanazon okból vonta vissza a kitüntetésemet, amely ok miatt az egyik előző államfő, Nicolae Ceauşescu üldözött és valóságos hajszát folytatott ellenem a Szekuritátéval, ami aztán a forradalom kitöréséhez vezetett” – jelentette ki pénteken Tőkés László Nagyváradon annak kapcsán, hogy csütörtökön Klaus Johannis államfő bejelentette, visszavonja tőle a Románia Csillaga állami kitüntetését. 

FRISSÍTÉS: Tőkés László csütörtökön egy Klaus Johannis államfőnek címzett nyílt levélben "politikai és diplomáciai öngólnak" nevezte kitüntetésének visszavonását. Amint a Mediafax hírügynökség idézte, kijelentette, hogy a kitüntetéssel vagy anélkül is hű marad Temesvár szelleméhez. "Felvetődik a kérdés, hogy azokkal a kitüntetettekkel is így járt-e el a román állam, akiket elítéltek korrupció miatt? Megvizsgálja-e (az államfő) azt is, hogy az ő kijelentéseik és tetteik összhangban vannak-e az alkotmánnyal?" - írta levelében Tőkés. A levelet a román sajtó nagy része idézte péntek este.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: ugyanazért kell bűnhődnie, mint 26 éve. „Áttörtem a hallgatás falát (...) Vettem a bátorságot ahhoz, hogy megszólaljak, és most hasonlóképpen az akkoriakhoz, politikai véleményem nyilvános, szabad kifejezése miatt, a tusnádfürdői javaslatom elmondása miatt kell bűnhődnöm” – nyilatkozta a volt református püspök.

Tőkés László köszönetet mondott Kincses Előd munkájáért, és idézte az ügyvéd véleményét, miszerint valakit az érdemrendtől csak tettei miatt lehet megfosztani. Az EP-képviselő hangsúlyozta: nem tett semmit, mindössze kiállt amellett, hogy egy kisebbséget az abban illetékes Magyarország részesítsen védelemben, oly módon, ahogyan Ausztria a dél-tiroli osztrák kisebbség fölött gyakorolt védhatalmat. Ez a viszony áll fenn egyébként Bukarest és a Románia határian kívül élő román kisebbség között is – emlékezetett az EP-képviselő.

„Öngólt lőtt Klaus Johannis és a becsületbíróság, hiszen azt a demokratikus jogát kérdőjelezte meg magának Romániának, hogy van köze és joga megvédeni a határian kívül élő románokat” – fogalmazott Tőkés László. Felidézte, hogy Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő kezdeményezte a kitüntetés visszavonását. Szerint látszik, hogy a volt nemzeti liberális párti Johannis teljesen egyetért egykori koalíciós partnereivel, a PSD-vel.

Tőkés szerint a zsigeri magyarellenességben valamennyi párt egyetért, és Johannis elfelejti, miképpen számolt le a román nacionálkommunizmus a német és  szász kisebbséggel. Az eset szerinte kapcsolódik az általános, utóbbi években kibontakozó és felerősödött magyarellenességhez is. „Nem lehet nem kapcsolatot látni az autonómia-felfogásuk miatt elmozdított és megbélyegzett székelyföldi polgármesterek ügye és a szintén az autonómia képviseletében vagy a romániai magyarság védelmében jeleskedő szerény személyem között” – mondta.

Önkritika Johannis támogatása miatt

Tőkés szerint példát akarnak statuálni mindazokkal szemben, akik szólni mernek, ugyanakkor számára azt bizonyítja az eset, hogy ki kell mondani: Magyarországnak még inkább figyelnie kell a határokon kívül élő magyarokra. A kitüntetés megvonása Temesvár arculcsapása is – tette hozzá, majd felidézte, hogy 2013-ban átadta a kitüntetést a temesvári emléktársaságnak.

Tőkés László még nem döntötte el, tesz-e további lépéseket az ügyben. Újságírói kérdésre azt is elmondta, önkritikát kell gyakorolnia az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Néppárttal egyetemben azért, mert kiálltak Klaus Johannis mellet az elnökválasztáson, bár annak idején úgy tűnt, hogy Victor Pontával szemben ő a kisebbik rossz.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?