Toró: Johannis jobb román akar lenni, mint a született románok

Klaus Johannis államfő jobb román akar lenni, mint a született románok, és Tőkés László Románia Csillaga érdemrendjének visszavonásával tévedett, amikor azokra a tanácsadóira hallgatott, akik azt mondták, hogy sok román az érdemrend visszavonását várja el tőle – mondta a Maszol érdeklődésére pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor.

Az EMNP országos alelnöke kifejtette: csalódás számára az államelnök döntése, hiszen Johannis megtehette volna, hogy nem enged a több oldalról jövő nyomásnak, és elutasítja Tőkés László kitüntetésének visszavonását.

Toró T. Tibor szerint Klaus Johannis döntésével szembeköpte a temesvári forradalmat és azt a református közösséget, amely 1989 decemberében kiállt Tőkés László mellett, és amely de facto tulajdonosa ennek az érdemrendnek, hiszen a volt püspük átadta nekik az érdemrendet. A Néppárti politikus rámutatott: Tőkés László az 1989-es forradalom szimbolikus arca, és ugyan nem egyértelműen szeretett, de szimbolikus személyisége az elmúlt 26 évnek.

Az államfő döntése nem szolgálta sem a román magyar megbékélés és viszony normalizálását, véli Toró T. Tibor, aki szerint Johannis tévedett, amikor eleget tett annak a vélt elvárásnak, hogy a románok az érdemrend visszavonását várják tőle. Ezzel nagymértékben elveszítette a romániai magyarok szimpátiáját.

Klaus Johannis államfő minden erdélyi magyart és minden román demokratát megsértett azzal a döntésével, hogy visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendjét – nyilatkozta Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke Facebook bejegyezésében úgy fogalmaz: „Mélységesen fel vagyunk háborodva és csalódtunk Klaus Iohannis államfő demokratikus gondolkodásában, ezzel a döntésével minden erdélyi magyart és minden román demokratát megsértett”. Ugyancsak Facebook-bejegyzésben foglalt állást Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is, aki így fogalmaz: „Ha nincs Tőkés László, nincs forradalom. Ha nincs forradalom, nincs demokrácia. Ha nincs demokrácia, nincs demokratikusan megválasztott államelnök sem. Ennyi.”

Az EMNP alelnöke úgy véli, meg fog mozdulni a román civil társadalom egy része is, akik számára Tőkés László a forradalom fontos szimbóluma, és ebben a kérdésben fontos lesz a magyar közösség szolidaritása is. Toró T. Tibor úgy érzi, hogy meg fog valósulni egy pártok fölötti szolidaritás. „Ekkor az államfő és csapata szembesülni fog azzal, hogy tévedett, hiszen az érdemrend Tőkés Lászlón keresztül Temesvárnak és a magyar közösség forradalmi szerepvállalásának szólt, gyakorlatilag ezt vonta vissza az államelnök” – jelentette ki a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?