Helyteleníti a magyar kormány Tőkés László kitüntetésének visszavonását

Nem szerencsés, ha valakit a véleményéért fosztanak meg egy elismeréstől - mondta Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő az M1-nek pénteken reggel arra reagálva, hogy Klaus Johannis román államfő egy nappal korábban visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga kitüntetést.

Kovács Zoltán furcsállta, hogy ez megtörténhet a 21. század elején egy olyan emberrel, aki mind a román, mind a magyar nép szempontjából a közélet emblematikus egyéniségének számít. Mint mondta, nem tartja szerencsésnek, hogy valakit a véleményéért fosszanak meg egy olyan kitüntetéstől, amely nemcsak a magyaroknak, hanem a románoknak is fontos.

Tőkés László 2009-ben kapta meg a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?