Reagált a külügy Orbán kijelentésére: a román igazságszolgáltatás pártatlant

Az igazságszolgáltatás pártatlanságát hangoztatta a bukaresti külügyminisztérium hétfőn, válaszképpen Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére, miszerint Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben.

A tárca a média kérdésére rövid közleményben reagált Orbán Viktor Romániát érintő megállapítására. A bukaresti külügyminisztérium hozzátette: következésképpen a romániai illetékes szervek döntéseit ilyen szempontból nem lehet megkérdőjelezni.

Orbán Viktor hétfőn a nagyköveti értekezleten Romániáról szólva megállapította, hogy "a jogállamiság, a jogszerűség és korrupció elleni harc örve alatt" valójában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben.

Tavaly több székelyföldi település vezetője ellen is bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ezek nyomán Gyergyószentmiklóson Mezei János polgármestert, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármestert felfüggesztették hivatalából, Csíkszeredában pedig Ráduly Róbert önként lemondott a polgármesteri tisztségről, miután vádat emeltek ellene.

Tőkés ügyére utalt Orbán?

A Mediafax viszont nem a székelyföldi vezetők elleni ügyészségi eljárásokkal, hanem Tőkés László EP-képviselő román állami kitüntetésének elvitatásával hozta összefüggésbe a magyar miniszterelnök kijelentését.

A hírügynökség azt írta: a bukaresti tárca arra reagált, hogy Orbán Viktor politikai hadjárattal vádolta Romániát "Tőkés László kitüntetésének visszavonása témájában", amiről múlt héten hozott jogerős döntést a legfelső bíróság, helybenhagyva a korábbi döntést, amely azt javasolja az államfőnek: vonja meg az egykori királyhágómelléki református püspöktől a romániai forradalomban játszott szerepe miatt odaítélt Románia Csillaga kitüntetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?