Fordulat történt a nagy visszhangot kiváltó Rarinca-perben

Elfogadta hétfőn a Bukaresti Ítélőtábla a korrupcióellenes ügyészség (DNA) semmiségi folyamodványát, így újratárgyalják a legfelsőbb bíróság elnökének megzsarolásával vádolt Mariana Rarinca perét.

Mint ismert, korábban az ügynek nagy visszhangja volt, mert a nőt fél évig tartó vizsgálati fogság után mentették fel jogerősen a vádak alól. A Mariana Rarincával történtek a politikusok egy részét – köztük Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnököt – arra késztette, hogy a DNA főügyésznek leváltását követelje és támadja állítólagos túlkapásai miatt az igazságszolgáltatást.

A DNA azonban nem nyugodott bele a jogerős ítéletbe, és élt a semmiségi folyamodvány lehetőségével. Az ügyészek többek között arra hivatkoztak, hogy a bírák egyikének nem lett volna joga ítélkezni ebben az ügyben. Hangfelvételekkel bizonyították, hogy Risante Găgescunak korábban heves szóváltása volt a legfelsőbb bíróság elnökével, Livia Stanciuval, így nehezen tudta volna megőrizni semlegességét a Rarinca-perben.

Az ügyészek azt furcsálják, hogy Rarinca részben el is ismerte a bűncselekményt, csak arra kérte a bírákat, hogy tette más jogi besorolást (zsarolás helyett zaklatás) kapjon. A nőt egyébként a bukaresti törvényszék első fokon három év felfüggesztett börtönre ítélte.

Kapcsolódók

Kimaradt?