Keresztény Facebook indulna Faceglory néven

A CNN pénzügyi hírei között jelent meg tudósítás arról, hogy brazilok egy lelkes csoportja beindított egy alternatív Facebookot. A vállalkozás neve Faceglory, radikális neoprotestáns alapítói határozzák meg, mit szabad és mit nem a közösségi hálón. Az oldalon tilos például az alkohol és az erőszak, illetve bármiféle utalás a szexre vagy arra, hogy a homoszexualitás egyáltalán létezik - írja a velvet.hu. A dologból attól lett pénzügyi hír (is), hogy bár az igazi Facebook nem érzi magát komolyan fenyegetve, mégis pert indított.

A kb. 200 millió lakost számláló Brazíliából az oldal június 5-i beindítása óta eddig százezren regisztráltak a Faceglóriára. A Faceglória egyik alapítóját Attila Barrosnak hívják. Reklámvideójukban azzal kecsegtetnek, hogy a felhasználók csak jó híreket oszthatnak meg, a család, erkölcs és tisztelet értékeit szeretnék fenntartani, erősítve felhasználóikban az öröm, a szabadság, a közösség és a függetlenség érzését. Ehhez szerintük kell egy „tiszta virtuális környezet”, amit nem szennyez be senki olyasmivel, aminek a létezéséről ők nem kívánnak tudomást venni.

Az igazi Facebookon is tilos viszonylag sok minden a gyűlöletbeszédtől a pornográfiáig, de ezt a faceglóriások nem találják elég szigorúnak. Náluk több, mint 600 szó be van tiltva, tilos bármiféle erotikus vagy erőszakos tartalom, és még csak utalni sem szabad arra, hogy az alkohol vagy a homoszexualitás létezik a világban – mindeközben Brazíliában már két éve legális a melegházasság.

Lájk helyett áment lehet mondani mindarra, ami tetszik nekik. Nem is ezzel, sem a fentebbiekkel van gondja Mark Zuckerbergnek, csak nem szeretné, ha mindezt úgy valósítanák meg, hogy összetéveszthető legyen felületük az igazi Facebookkal, vagy legalábbis úgy tűnne, mintha a Faceglóriának lenne bármi köze a jelenleg legelterjedtebb közösségi oldalhoz.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy mint a többi cégnek, nekik is meg kell védeniük a márkanevüket, ezért beperelik a Faceglóriát. A brazilok viszont egyelőre nem ijedtek be, hanem készülnek az angol nyelvű verzióval is, amihez megvették a Faceglory.com domaint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?