Utcanévtáblák – 30 hagyományos név kiírásáról döntöttek

Sáros utca lesz a Tîrgului, Gecse Dániel a Ștefan cel Mare, Kossuth Lajos a Călărașilor, Baross Gábor a Horea, Jókai Mór az Eminescu, Knöpfler Vilmos a Brăila utca – erre bólintott rá csütörtök délután a marosvásárhelyi önkormányzat kétharmados többsége.

A tanácsülést követően Peti András alpolgármester az újságíróknak kijelentette, ez nem a valós kétnyelvű utcanévtáblákat szándékszik pótolni, csupán a marosvásárhelyiek tudatában és mindennapi használatában levő hagyományos utcanevek visszaállítását a jelenlegi megnevezések mellé.

A több mint 400 utcanév kétnyelvűsítéséről továbbra sem mondtak le. A csütörtök délutáni testületi ülésen elfogadott határozat júniustól életbe lép, ha azt a prefektus is jóváhagyja, és akkor már abban is bízhatnak a marosvásárhelyiek, hogy a hagyományos utcamegnevezések is fel-, illetve visszakerülhetnek a listán szereplő 30 utcára.

A valós kétnyelvű utcanévtáblákról sem mondott le az önkormányzat RMDSZ-frakciója. Csütörtökön újból napirendre szerette volna tűzni a kérdést, de azt a városháza jegyzője a törvényre hivatkozva nem engedélyezte. Ezt követően az RMDSZ-tanácsosok valamennyien, külön-külön a bíróságon megtámadják a jegyzői döntést, mihelyt kézbe veszik annak indoklását – mondta az alpolgármester a sajtónak.

A Civil Elkölezettség Mozgalom úgy véli, hogy „az összesen 425 utca és tér kétnyelvű utcanévtáblája helyett, mindössze harminc utca és tér úgynvezett hagyományos neve kerülne kihelyezésre”. Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója azt is felrótta a Peti Andrásnak címzett nyílt levelében, hogy az ígéreteleivel ellentétben, miszerint tavaly szeptemberig minden utcában megjelennek majd a kétnyelvű utcanévtáblák, Marosvásárhelyen összesen négy utcában sikerült kétnyelvű utcanévtáblákat kifüggeszteni, amiket Dorin Florea polgármester sajtótájékoztatóin - a magyar közösség irányába megalázó módon-   rendszeresen „Peti tábláinak” (tăbliţele lui Peti) nevez, hivatalos utcanévtáblák helyett. „Ezt a megoldást nem fogadjuk el és egyben felkérjük a marosvásárhelyi helyi tanács RMDSZ-es frakcióját, hogy ne elégedjenek meg HARMINC régi utcanévvel, hanem tegyenek meg minden tőlük telhetőt és bizonyítsák be, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ-ben még van érdekérvényesítő erő, amelynek révén  sikerül elérni azt,  hogy a város utca és tér nevek a valós kétnyelvűséget tükrözzék Marosvásárhelyen” – fogalmazott a szerkesztőségünkbe is eljuttatott nyílt levelében Szigeti Enikő.

A hagyományos utcanevek között szerepel még a Munkácsy Mihály-, a Szent György-, Kemény Zsigmond-, Vörösmarty Mihály-, Ady Endre-, Táncsics Mihály-, Kriza János-, Klastrom-, Salamon Ernő-, Puskin-, Rigó-, Téglagyár-, Petelei István-, Csokonai Vitéz Mihály-, Iskola-, Sörház utca, valamint a Deák Ferenc-, a Szent György-, az Albina tér, a Somostető, a Kálvária, a Rákóczi lépcső, a Kosárdomb útja, a Királykút köz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?