A Kétnyelvű utcanévtábla gerillacsoport nem hagyja magát

Újabb akcióba kezd Marosvásárhelyen a Kétnyelvű utcanévtábla gerillacsoport, amely kétnyelvű utcanévtáblák felszerelését, illetve a korábban felszerelt, majd a rendőrségi fenyegetésre leszerelt táblák visszahelyezését vállalja – számolt be szerdai sajtótákékoztatón Barabás Miklós szóvivő.

Elkészült az egész nyarat átfogó terv a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) részéről, a lakosság majd észre fogja venni, tapasztalja a változásokat, ám nyilvánosan nem beszélhetnek erről a durva rendőrségi eljárások miatt – mondta Barabás Miklós.

A legutóbbi karhatalmi fenyegetés miatt 60-70 kétnyelvű utcanévtáblát szereltek, vagy szereltettek le Marosvásárhelyen. Ezek közül 17 esetben visszahelyezték a szabályosan, a helyi önkormányzat által elfogadott formában megszerkesztett román és magyar nyelvű táblákat.

Visszavonták a közbeszerzési eljárást. Peti András alpolgármester korábban a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: tizennégy év után pont kerülhet a kétnyelvű utcanévtáblák ügyére Marosvásárhelyen, mert a polgármesteri hivatal meghirdette a közbeszerzési eljárást a táblák elkészítésére. Kérdésünkre Peti szerdán elmondta, időközben a közbeszerzési hatóság (ANRMAP) visszavonta az eljárást, tehát ezt újból meg kell hirdetni. Az alpolgármester közölte, nem ismeri az ügy részleteit.

Barabás Miklós elmondta, egyre nő azoknak a száma, akik meggondolták magukat, illetve azt tapasztalták, hogy a rendőrség fenyegetett, de pénzbírságot nem szabott ki, és újabb táblákat kérnek a civil szervezettől, hogy kihelyezzék saját házuk oldalára, telkük kerítésére. Aki mégsem gondolta meg magát és birtokában van egy leszerelt utcanévtábla, azt arra kéri a gerillacsoport, hogy szolgáltassák vissza nekik. Ezeket ugyanis másoknak szeretnék adományozni, hogy azok kikerüljenek a megfelelő helyekre.

A CEMO marosvásárhelyi irodájában matricák igényelhetők, amelyek „a kétnyelvű utcanévtáblák hiányát reklámozzák” – mondta Barabás. Ezeket az öntapadós matricákat bejárati ajtóra, személygépkocsira lehet ragasztani, céljuk az, hogy felhívják a hatóságok, a lakosság figyelmét: íme, ez a probléma még mindig megoldásra vár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?